Ezt a receptet édesanyám a születésemkor jegyezte le, én egy igen picit megreformáltam, de az eredeti recept is nagyon finom és gyorsan elkészíthető sütemény. Hogy miért tészta? :-), mert Erdélyben a süteményt tésztának hívják 🙂 .
Hozzávalók:
- 2 csésze liszt ( én 2/3 fehér-1/3 rozslisztet használtam,de már fele-fele arányban is próbáltam)
- 1 csésze cukor
- 1 csésze tej
- 1 tojás
- 2 evőkanál baracklekvár
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál 10%-os ecet( vagy fele eset,fele frissen facsart citromlé)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- szegfűszeg
- reszelt citromhéj
- egy jó marék vágott dióbél, aszalt áfonya, apróra vágott aszalt sárgabarack
- csipet só
Elkészítés:
A felsorolás szerint egy keverőtálba tesszük a hozzávalókat , ezeket az anyagokat jól összedolgozom , fontos,hogy a szódabikarbónára kerüljön az ecet és elkezdjen pezsegni.
Kivajazott tepsiben sütöm.
Az utóbbi időben muffin sütőben , és kuglóf formában sütöttem . 12 kis muffin, és egy kisebb kuglóf jött ki a masszából.