Igazi téli csemege,így ünnepek után amikor már mindenki beleunt a hús fogyasztásába. A lencse, a csicseriborsó, a bab fehérjében és rostban gazdagok, érdemes enni belőlük, cukorbetegek is fogyaszthatnak, bár magas a Ch tartalmuk, mivel a hüvelyesek rostban gazdagok így lassan felszívódó CH-nak számítanak. Szóval egy újabb lencse fogás, most fasírt formában:-)

Hozzávalók:

  • 1,5 dl ( 6 evőkanál) előfőzött lencse
  • 2 db előfőzött kisebb sárgarépa ( annyi amennyi a lencse)
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál aprószenű zabpehely
  • 1/ 2 szelet rozskenyér
  • két evőkanál apróra vágott póréhagyma
  • 2 evőkanál füstölt reszelt karaván sajt
  • só,bors,fűszerpaprika ízlés szerint
  • petrezselyemzöld,1 db babérlevél
  • 1 ek olívaolaj,
  • zsemlemorzsa és lenmag keverék
  • napraforgó olaj a sütéshez


Elkészítés:

A beáztatott lencsét, babérleveles sós vízben előfőzzük, de csak roppanósra, a vízben megfőzzük a sárgarépát is.
A sárgarépát lereszeljük, hozzáadjuk a lecsepegtet lencsét.

Egy ek .olívaolajat serpenyőbe teszünk, hozzáadjuk a póréhagymát, kicsit fonnyasztjuk, meghintjük sóval, borssal, piros paprikával. Hozzáadjuk a lencséhez .
Beleütjük a tojást,petrezselyemzöldet, reszelt sajtot, a beáztatott kenyeret jól kifacsarjuk és beletesszük,valamint a zabpelyhet Érdemes néhány órára a hűtőbe tenni, a zabpehely így felszívja a felesleges folyadékot. Jól formázható állagú masszát kell kapni.Ha lágy lenne tehetünk bele még egy kis zabpelyhet.
Nedves kézzel golyókat készítettem, egy kicsit meglapítottam, a zsemlemorzsába kevert lenmagba forgattam és a felhevített olajban kisütöttem, majd papírtörlőre szedtem őket.

Tálalásnál salátát kínálunk hozzá, de adhatjuk főzelék feltétnek is.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp: akár a megmaradt lencsefőzelékből is elkészíthetjük.