Hozzávalók 2 személyre:
- 4-5 db. sárgarépa ( kb.fél kg)
- 1 ek. vaj,
- 1 tk.olaj
- 1 evőkanál rozs liszt
- 2 dl tej
- 1 fokhagyma gerezd, egy csokor petrezselyem
- kis darab csili, vagy csipetnyi csilipor
- 1 mokkáskanál cukor
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A sárgarépát megtisztítjuk, tormareszelőn lereszeljük.
A z olajat és a vajat lábasba tesszük, felmelegítjük, és beletesszük a reszelt sárgarépát, és kb. 1 dl vizet öntünk alá. Csipetnyi sóval megsózzuk, és kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, meghintjük a liszttel, beletesszük a csilit, majd felöntjük a tejjel, és simára keverjük. Cukorral ízesítjük, és jól felforraljuk.
Gombás-húsos fasírt
Hozzávalók:
- 20 dkg darált hús
- 1 szelet rozskenyér, vagy 1 korpás zsemle
- 20 dkg gomba
- 1 ek. szárított vargánya
- 1 tojás
- tej a kenyér áztatásához
- 1 ek apróra vágott póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db.reszelt krumpli
- 1 -2 szelet piros kápia paprika
- 3 ek olaj
- zsemlemorzsa
- só,őrölt bors, apróra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:
Egy ek. olajon a hagymát és a paprikát megfonnyasztjuk,majd hozzáadjuk a szárított vargányát, 2-3 perc múlva a csiperke gombát , sózzuk, borsozzuk, megszórjuk petrezselyem zölddel. Hagyjuk kihűlni.
A kenyeret megáztatjuk, majd hozzáadjuk a húshoz, beletesszük a tojást, az izésítőket és összekeverjük a gombás masszával.
Mikor már mindent összekevertünk, vizes kézzel közepes méretű pogácsákat formálunk, melyeket zsemlemorzsába forgatunk, ezt követően kisütünk.
Amikor kisült papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk .
Jó étvágyat!