Szeretettel köszöntlek titeket. Tudom nagyon eltűntem, pedig folyamatosan főztem, de nem volt időm, hangulatom a fotózáshoz. Illetve kép készült,de receptírás nélkül.
A télen már több alkalommal is főztem sárgaborsót, pedig azt hittem nem is szeretem. Vagyis, rájöttem azért nem ízlett, mert ahol ettem nagyon lisztes, rántásos formában készült, így élvezhetetlen volt az íze is.
A hüvelyesek jó fehérje források, telítetlen zsírsavakat, rostokat tartalmaznak, valamint magas vitamin- és ásványi anyag-tartalommal rendelkeznek. Közéjük sorolhatóak: bab, lencse, borsó (zöld, sárga, csicseri), valamint a szója. Fogyasztásuk rendszeresen, hetente legalább egyszer ajánlott. A sárgaborsó nemcsak, hogy nagyon olcsó és egészséges, de rengetegféleképpen elkészíthető
Tudtátok, hogy a sárgaborsó valójában nem egy különálló növényfaj , hanem a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készülő ételkészítmény. Magas a rosttartalma, emellett remek B1- és B2 vitaminforrás, bővelkedik folsavban, E-vitaminban,cinkben,foszforban,kalciumban ,magnéziumban. Erősíti az immunrendszert, ezért is érdemes fogyasztani.
Most egy pár perc munkával elkészíthető főételt hoztam.
Előző este beáztattam a megmosott sárgaborsót.
Hozzávalók:
- egy bögre sárgaborsó
- 2 db babérlevél
- fűszerek:szárított petrezselyem, lestyán
- egy vörös hagyma
- egy gerezd fokhagyma
- zöldségalaplé ( vagy tartósítőszer nélküli ételizésítő)
- só
Elkészítés:
A beáztatott borsót lábasba tesszük,ráöntjük a zöldségalaplevet , vagy a vizet. Fűszerezzük, sóval, petrezselyemzölddel ,lestyánnal, babérlevélle.
A közepébe tesszük a hagymát és a fokhagymát.
Fedő alatt puhára pároljuk. Figyeljük, hogy csak addig főzzük ameddig még megmaradnak a szép borsószemek.
Tipp. Ha főzeléket szeretnénk készíteni tejszín hozzáadása nélkül is készíthető. Egy részét a borsónak turmixoljuk,ezzel besűrítjük.
Én most szűzpecsenyével kínáltam