Mindig nagyon várom a korai káposztát, mert ebből készített káposztás ételek íze semmihez sem hasonlítható. Mivel nemrég főztem lucskos káposztát, ezért most valamilyen rakott változatban gondolkoztam, illetve adott volt a darált hús, így rakott nyári káposztát készítettem. Annyira ízlett a családnak, hogy a férjem rögtön el is keresztelte Sára nyári káposztájának 🙂

Hozzávalók:

  • egy fej káposzta ( 1,5 kg körüli)
  • 30 dkg darált sertés hús (comb)
  • 1 pohár rizs (1 dl-es) (lehetőleg barna rizs)
  • 1 zöld hagyma
  • 1 sárga paprika, zöld csípős paprika
  • 4-5 kisebb paradicsom
  • 1 nagy pohár 12%-os tejföl
  • csombor, kapor
  • só, bors, paprika
  • 1 ek.olaj
  • 1 teáskanál vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

Felvágjuk a káposztát , nem kell apróra mert a nyári káposzta puha és hamar szétesik, feltesszük sós vízbe főni,  teszünk bele a zöld fűszerekből, a zöld paprikából, valamint 1-2 kisebb paradicsomot adunk hozzá és, kb. 10 percig főzzük,  majd leszűrjük.

Egy lábasban megfőzzük a rizst is. Közben egy serpenyőben a hagymát , és  sárga paprikát fonnyasztunk, rárakjuk a darált húst is egy kicsit megpirítjuk, majd ízesítjük, sóval, borssal, csomborral , kaporral.
Felszeletelünk 1-2 paradicsomot és hozzáadjuk, fedő alatt készre pároljuk, majd belekeverjük a főtt rizst.
Egy kerámiasütőt, vagy jénai tálat kivajazunk beletesszük a káposzta felét, erre rátesszük a húsos masszát, zöld csomborral és kaporral megszórjuk, majd a káposzta másik felével beborítjuk.
Végül rákenjük a tejfölt.Paradicsommal díszítve a sütőbe tesszük, addig sütjük  ameddig a teteje megpirul.( Nálam 180 fokos sütőben 20 percig sült.)

Hihetetlen sikere volt:-),  ha kipróbálod jelezd, hogy ízlett-e a családnak! 🙂
Jó étvágyat !