Egy finom nyári levest hoztam , Magyarországon kevésbé ismert,de erdélyi falvakban nyáron heti rendszerességgel főzik ilyenkor.
Salátaleves
Hozzávalók:

  • 2 közepes nagyságú fej saláta,néhány sóskalevél (ez ki is maradhat)
  • 3-4 nagyobb gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 tojás
  • 1 kiskanál rozsliszt
  • ecet
  • egy vékony szelet szalonna
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tej

Elkészítés:
A salátát,sóskát folyó vízben tisztára mossuk, leveleit kézzel apróra tépdessük.
1-1,5 liter vizet felfőzünk, majd beletesszük az apróra zúzott fokhagymát és salátát,egy kis ecetet is beleteszünk.
Közben egy másik edényben megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, a felvert tojást ráöntjük kemény rántottát sütünk, majd kockákra vágjuk, ez lesz a levesbetét.

A salátalevest egy csapott kanál liszttel behabarjuk, a tejfölhöz adjuk a lisztet simára,kavarjuk,majd hígítjuk tejjel,végül egy merítőkanálnyi levest merünk hozzá, és folyamatos keverés mellett beleborítjuk a levesbe.
Beletesszük a tojáskockákat, meghintjük apróra vágott zöld kaporral( a kapor ki is maradhat).
Jó étvágyat:-)
Cukorbetegek is fogyaszthatják alacsony a CH tartalma. ( a szalonna ki is maradhat,akkor csökken a kalória tartalma).