Munkám során gyakran tapasztalom, hogy amikor azt mondom együnk gyakrabban salátát sokan a kizárólag a fejes salátára gondolnak, pedig számtalan salátavariáció van.
Jó salátaalap a fejes saláta, a jégsaláta vagy a káposzta. Adhatunk hozzá télen céklát, sárgarépát,zellert, nyáron paradicsomot,paprikát, uborkát, persze a hagyma is jó ami általában mindig kéznél van de tehetünk bele gyümölcsöt almát,narancsot,epret. Jó, ha idénynek megfelelő zöldségből készítjük.
Érdemes gyakran fogyasztani,mert tele van rosttal és vitaminnal,  a zöldségeknek általában magasa a víztartalma. A legtöbb zöldségben, gyümölcsben  sok a C-vitamin, emellett ásványi sóban is gazdag, egyszóval egészséges. Egy jól összeválogatott salátával jóval többet tehetünk az egészségünkért, mint gondolnánk. Egy saláta készítésekor felhasználhatjuk a megmaradt grillcsirkét,sülteket. Egy-két főtt tojással is gazdagítható. A salátát összefogja egy jó öntet,melyet érdemes házilag készíteni az extra szűz olívaolaj és balzsamecet párosa mindig nyerő, vagy a frissen facsart  citromlé és az olívaolaj úgyszintén. Szeretem a balzsamkrémet. Ha ennél gazdagabb, más ízvilágú öntetre vágyunk készítsük  joghurttal, melyet gazdagítsunk zöld fűszerekkel, vagy fokhagymával.
A citromos öntethez olívaolajat keverünk össze sóval, borssal és egy citrom levével. Ha joghurtból szeretnénk öntetet készíteni, akkor a joghurtot dolgozzuk össze a balzsamecettel, olívaolajjal és fűszerezzük sóval, borssal illetve kedvenc zöld fűszernövényünkkel.  Szeretem a citromos repceolajat is, amihez csak egy kis zöld fűszernövény kell. Ha fetasajtot használok, akkor sót nem teszek az öntetbe,mert az önmagában is sós. Szóval variálható,lehet alkotni.

Ma egyszerű és gyorsan elkészíthető salátát készítettem, a megmaradt csirkesültet használtam fel. Már korábban is írtam arról,hogy nagyon szeretem a só tetején sült csirkét,mert frissen, salátának,szendvicsbe 2-3 napig is nagyon finom.

Hozzávalók :

  • egy fél sült csirkemell filé
  • néhány szelet jégsaláta
  • 4-5 koktél paradicsom
  • 2-3 db retek
  • egy főtt tojás
  • petrezselyemzöld
  • 1 ek görög joghurt
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítés:

Megmossuk a zöldségeket , feldaraboljuk. Egy tálra rendezzük. Erre rátesszük a csirkehús darabokat, a főtt tojást ,összekeverjük.

A joghurtba keverünk egy csipet sót, az  olívaolajjal meglocsoljuk a salátát, majd rátesszük a joghurtot,petrezselyemzölddel meghintjük és máris fogyasztjuk

gyorsan elkészíthető, könnyű vacsora. Egy szelet rozskenyérrel még gazdagítható.

Jó étvágyat kívánok!