Ma egy kiadós, finom ételt hoztam, mely a gyerekek kedvence is lehet:-).
Hozzávalók:
- 25-30 dkg darált sertéscomb
- 15 dkg trappista, 5 dkg parmezán sajt
- 1 ek zabpehely
- só,bors
- egy nagy csokor zöld fűszer növény: petrezselyem (ez a csokor fele), 2-3 szál lestyán,10-12 szál metélőhagyma, 2-3 bazsalikom levél)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 2 ek olívaolaj
- 500 gramm 100%-os paradicsomlé
- 1 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 2 szelet zellergumó
- 1 fej lila hagyma
- 1 teáskanál nyírfacukor
Elkészítés:
A darált húst egy tálba rakjuk, ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal.
Összevágjuk az zöld fűszernövényeket, a fokhagymát is, majd hozzáadjuk .
Belerakunk egy evőkanál zabpelyhet, feltörünk egy tojás,beletesszük és a kezünkkel jól összegyúrjuk és egy nagy gombócot formázunk( a tenyeremben elfért).
A trappista sajtból 8-10 dkg körüli darabot vágunk és a gombóc közepébe nyomjuk. A többit lereszeljük és tálaláskor ezzel kínáljuk.
Egy serpenyőben 1 ek.olajat hevítünk erre tesszük a gombócot és kérget sütünk a húsnak ,oldalanként kb. 4-5 percig sütjük nagy lángon.
Majd átszedjük egy tepsibe, a tepsi aljára tesszük a másik evőkanál olívaolajat. Ráöntjük a paradicsomlét. Megpucoljuk a zöldségeket és felkarikázzuk a hús köré rakjuk. Egy lila hagymát félbe vágunk azt is hozzáadjuk.
A paradicsomlevet megsózzuk,belerakjuk a cukrot. A hús tetejére rakunk egy szál petrezselyemzöldet,és lestyánt. Lefóliázva 180 fokos sütőbe toljuk.
Kb 1,5 órán keresztül párolódott. A sajt a húskéregben maradt, amikor felszeltem finom puha volt . A zöldségek még roppanósak maradtak.
Spagettivel kínáltam.
A tetejére zöld fűszert hintettem, külön tettem a bazsalikomot, a petrezselyemzöldet, mindenki ízlés szerint keverhette. A tetejére reszelt sajtot, parmezánt hintettem .
Jó étvágyat kívánok!