A mai recept ötletét a cukkinis lepények adták , gondolván a krumplit úgyis mindannyian szeretjük. Egy kis zellert is belecsempésztem, persze a zabpelyhet is társítottam ,hozzá.
Írom is a receptet, ami előtt elmesélném az egész történetet! 🙂
Hozzávalók:
- 25 dkg krumpli
- 8-10 dkg zellergumó
- 10 dkg sajt ( fele füstölt-fele natúr trappista)
- 1 evőkanál zabpehely
- 2 evőkanál tönkölybúza liszt
- 2 tojás
- egy csokor zöld fűszer: kapor és petrezselyemzöld
- só
- olaj a sütéshez
Mártogatós:
- 2 dl görögjoghurt
- 1 kis csokor kapor
- csipet só
- 1 teáskanál olívaolaj
Elkészítés:
A nyers krumplit, zellert megpucoljuk, majd egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
Egy kicsit hagyjuk állni, majd kinyomjuk a levét.
Hozzáadjuk a feltört tojásokat, a zabpelyhet, a lisztet. Lereszeljük a sajtot, szintén a durva fokozaton.
Felaprítjuk a zöld fűszert belerakjuk . Ízesítjük sóval. Jól összekeverjük. (ha lágynak bizonyulna adhatunk hozzá lisztet, ha túl sűrű lenne lehet joghurttal hígítani.)
Serpenyőben kevés olajat hevítünk . Egy evőkanálnyi masszából a kezemben nedves kézzel kis fasírt formát készítettem és a serpenyőbe raktam, utána a kanállal kicsit kilapítottam.
A lepény mindkét oldalát aranybarnára sütjük közepes hőmérsékleten, körülbelül három-három perc alatt.
Ha kész, papírtörlőre rakjuk, leitatjuk a felesleges az olajat.
Tálalásig melegen tartjuk Joghurtos mártogatóssal kínáljuk.
A mártogatós készítése: A joghurtot tálba rakjuk, hozzáadjuk a csipet sót, a felaprított kaprot, és az olívaolajat. Összekavarjuk és a hűtőbe tesszük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!