A  mai recept ötletét a cukkinis lepények adták , gondolván a krumplit úgyis mindannyian szeretjük. Egy kis zellert is belecsempésztem, persze  a zabpelyhet is társítottam ,hozzá.

Írom is a receptet, ami előtt elmesélném az egész történetet! 🙂

Hozzávalók:

  • 25 dkg krumpli
  • 8-10 dkg zellergumó
  • 10 dkg sajt ( fele füstölt-fele natúr trappista)
  • 1 evőkanál zabpehely
  • 2 evőkanál tönkölybúza liszt
  • 2 tojás
  • egy csokor zöld fűszer: kapor és petrezselyemzöld
  • olaj a sütéshez

Mártogatós:

  • 2 dl görögjoghurt
  • 1 kis csokor kapor
  • csipet só
  • 1 teáskanál olívaolaj

 

Elkészítés:

A nyers krumplit, zellert megpucoljuk, majd egy  nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
Egy kicsit hagyjuk  állni, majd kinyomjuk a levét.
Hozzáadjuk a feltört tojásokat, a zabpelyhet, a lisztet. Lereszeljük a sajtot, szintén a  durva fokozaton.
Felaprítjuk a zöld fűszert belerakjuk . Ízesítjük sóval. Jól összekeverjük. (ha lágynak bizonyulna adhatunk hozzá lisztet, ha túl sűrű lenne lehet joghurttal hígítani.)
Serpenyőben kevés olajat hevítünk .  Egy evőkanálnyi masszából a kezemben nedves kézzel kis fasírt formát készítettem és a serpenyőbe raktam, utána a kanállal kicsit kilapítottam.
A lepény mindkét oldalát  aranybarnára  sütjük közepes hőmérsékleten, körülbelül három-három perc alatt.
Ha kész, papírtörlőre rakjuk, leitatjuk a felesleges  az olajat.

Tálalásig melegen tartjuk Joghurtos mártogatóssal kínáljuk.

A mártogatós készítése: A joghurtot tálba rakjuk, hozzáadjuk a csipet sót, a felaprított kaprot, és az olívaolajat. Összekavarjuk és a hűtőbe tesszük.

DSC_0392 (Large)

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!