A karfiol egyik legnagyobb előnye a sokoldalúság. Tudom az egyik legnépszerűbb recept a rántott karfiol, őszintén bevallom én nagyon ritkán készítem. Talán a leggyakrabban a csőben sült változatot részesítem előnybe
Akár nyersen is fogyasztható salátákban, de számos módon elkészíthető pld. rakottan, levesben, fasírtban, fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek pld töltött káposztába a rizs helyett… szóval széles a paletta.
Most majdnem tócsni készült :-), vagy fasírt, döntsétek el Ti :-))) Nem főztem elő, így sokkal ízletesebb volt.
Hozzávalók:
- egy kisebb karfiol ( kb 50-60 dkg)
- 1 db tojás
- 4 ek aprószenű zabpehely
- 1 tk útifűmaghéj
- 1 db tojás
- 10 dkg reszelt sajt
- só,bors
- csipetnyi őrölt kömény
- 3-4 szál zöld kapor
- 3-4 ek .olaj a sütéshez
Elkészítés:
A karfiolt lereszeljük , én most a káposztagyalut használtam. A sajtot megreszeljük( a durva fokozaton reszeltem).
Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat.
Serpenyőbe teszünk két evőkanál olajat , amikor forró, egy fagylaltot adagoló kanalat vízbe mártunk és beletesszük a masszát. Fakanállal ellapítjuk, oldalanként 3-4 percig sütjük, ameddig szép színt kap.
(Amennyiben több folyadékot engedne lehet zabpelyhet adni még hozzá).
Mártogatóssal kínáljuk. Persze főzelék feltétje is lehet.
Jó étvágyat kívánok!