Igaz, hogy a nyári hónapok nem hoztak sok cukkinit a kertünkbe, de szerencsére kedvező áron hozzá lehet jutni, így kedvemre alkothatok. Igaz nem kerültek mind leírásra. Ma kihasználom a szabadság adta plusz időt és gyorsan lejegyzem. Van olyan ismerősöm, aki ha ránéz a kertben a cukkinire én jutok az eszébe:-)nagyot nevettem,de őszintén örülök ennek. Puszi innen is Enikő:-)
Hozzávalók:
egy kisebb cukkini héjastól ( kb.400-450 gramm)
5 db csiperke gomba
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2-1/2 paprika zöld és piros
petrezselyemzöld
2 db tojás
1 ek gríz
2 ek.aprószemű zabpehely
1/2 szelet kenyér/ kb 4 dkg/
só,bors,piros paprika
reszelt sajt összesen kb 10 -12 dkg (füstölt karaván,edámi,parmezán)
2 ek olaj
diónyi vaj
1 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A megmosott cukkinit lereszeljük, megsózzuk és állni hagyjuk.
Közben egy lábasban megdinszteljük a felaprított hagymát és paprikát,hozzáadjuk a vajat , a gombát is együtt pirítjuk / a gomba szárát apróra, a fejet nagy darabokra vágtam/Sózzuk,borsozzuk,meghintjük petrezselyemzölddel. Amikor megdinsztelődött,lezárjuk a lángot.
Kicsavarjuk a cukkinit, hozzáadjuk a tojást, a zabpelyhet,beáztatott és kifacsart kenyeret,grízt,apróra reszelt fokhagymát, a sajt felét. Egy püspökkenyér sütőt sütőpapírral kibélelünk, kiolajazunk, meghintjük zsemlemorzsával és ebbe belerakjuk a cukkinis masszát, a tetejére ráhalmozzuk a dinsztelt gombát. Az apróbb darabokat egy kanállal a cukkinis masszába nyomtam, a gombafejeket a tetejére, sorban kiraktam. Betettem a sütőbe (most gázsütőben készítettem). Kb 20 perc sütés után, a megmaradt reszelt sajtot összekevertem zsemlemorzsával,pirospaprikával és meghintettem a tetejét,pirított gombával díszítettem. Visszatoltam a sütőbe és addig hagytam ameddig szép színt kap, kb összesen 30-35 percet sült.
Kivettem a sütőből, hagytam pihenni, majd szeleteltem. Főzelék mellé,de salátával önálló ételként is fogyasztható.
Jó étvágyat kívánok! Finom roppanós a teteje a zsemlemorzsától és a sajttól:-)