Ez a recept már régóta foglalkoztat, kb egy éve kipróbáltam,de akkor nem tettem lisztet a spenóttekercsbe és nem igazán volt jó. Az ősszel egy egészségnap alkalmával volt alkalmam megkóstolni egy spenóttekercset,igaz a receptet nem sikerült megszereznem, de végül is sikerült megalkotni. Aztán kiderült, hogy a családomban nem lesz kedvenc recept, pedig nekem nagyon ízlett, másnap sokkal finomabb,mert az ízek összeérnek.
Aztán jött a tesztelés és örömmel tapasztaltam, hogy a kolléganőknek ízlett és várják a receptet. Ezért a mai napon lejegyzem.
Hozzávalók:
- 400 g fagyasztott spenót
- 3 db tojás
- 120 g liszt(én 2/3 finomliszt – 1/3 tönkölybúza lisztet tettem,de rétesliszttel is készíthető)
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál só
- olaj
- A töltelékhez:
- 2 db tejszínes sajt
- 1 evőkanál juhtúró
- 1 db csípős medvesajt
- só
- 2-3 szelet kaliforniai paprika
- néhány szelet párolt cékla és sárgarépa (köretnek készítettem olívaolajon+ vajon roppanósra pároltam)
Elkészítés:
A spenótot olvasszuk fel, tegyük egy tálba, hogy lecsepegjenek a felesleges folyadék.
Adjuk hozzá a három tojássárgáját, majd a lisztet, a préselt fokhagymagerezdet és a sót.
Robotgéppel egy csipet sóval verjük kemény habbá a tojásfehérjéket , majd óvatosan keverjük össze a spenótos masszával.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, olajazzuk meg szórjuk meg egy kis liszttel, majd kenjük rá a spenótos tésztát.
180 °C fokra előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig.
A kész tésztát még melegen tekerjük fel, a sütőpapírral együtt.
Közben készítsük el a tölteléket. Szerettem volna egy kis színt vinni,ezért a köretnek készített sárgarépa + cékla csíkokat is felhasználtam. Néhány szelet piros kaliforniai paprikát felkockáztam.
A sajtkrémet összekeverjük a túróval és a csípős sajttal, egy kicsit lehet sóval ízesíteni.
A kihűlt tésztalapot a sütőpapírt leszedése után kenjük meg a sajtos krémmel, majd rakjuk rá a paprika, a sárgarépa és a cékla csíkokat és ismét tekerjük fel. (lehetett volna egy kicsivel több sajtkrémet is tenni,de csak ennyi volt itthon).
A spenótos tekercset tegyük hűvös helyre, és hagyjuk megszilárdulni a tölteléket ( én korán megszeltem,mert kíváncsi voltam).
Szeletelve tálaljuk, nagyon jól mutat hideg tálon.
Teszteljük!:-)
Jó étvágyat kívánok!
1 Response
[…] https://blog.keva.hu/recept/sajtkremes-spenottekercs/ […]