Rózsakalács diós töltelékkel
A  napokban Kiss Nehéz Ildikó készített egy rózsa kalácsot:-),kipróbálásra került,higgyétek el nagyon finom,és könnyen elkészíthető. Az Ildikó receptjében rumaroma is szerepelt,ebből most kimaradt.

Hozzávalók a tésztához: 26 cm-es kapcsos tortaformához

  •  60 dkg liszt
  •  4,2 dkg élesztő
  •  2,5 dl langyos tej
  •  10 dkg cukor
  •  10 dkg puha vaj (vagy margarin)
  •  2 tojás

Töltelékhez:

  •  20 dkg darált dió vagy mandula
  •  6 dkg porcukor
  •  1 cs. vaníliás cukor
  •  1 evőkanál tej
  •  1 tojásfehérje

A tetejére:

  •  1 tojássárgája
  •  1 evőkanál tej

Elkészítés:

A szitált lisztben elkeverem a cukrot. A tojásokat, 2 dl langyos tejet, a puha vajat beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe, erre ráöntöm a cukorral elkevert lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a maradék fél dl tejet és elindítom a dagasztást programot. Amikor a gép végzett a dagasztással, a tésztát kelesztőtálba teszem és 35-40 percig kelesztem (a kétszeresére).

Természetesen hagyományosan kézi dagasztással is készíthető.

Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket: A darált diót összekeverem a porcukorral, vaníliás cukorral. Az 1 evőkanál tejet összekeverem és hozzáadom a diós “cucchoz”, elkeverem benne. A tojásfehérjét félig keményre verem és beleforgatom a diós keverékbe.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtom. Kenőkéssel elkenem rajta a tölteléket, hosszában feltekerem (mint a bejglit) és 14-15 szeletre vágom.
A szeleteket kör alakban egy kivajazott/lisztezett kapcsos tortaformába teszem (jó szorosan egymás mellé, hogy majd sütés közben felfelé keljenek), és lekenem a tetejét a tojásos/tejes keverékkel.

Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütöm. Sütéskor az első 15-20 perc után, amikor már a teteje megpirult a tésztának, letakarom alufóliával, hogy a teteje már ne égjen, de a tészta belseje süljön tovább.
Sima sütőben is lehet sütni, de abban inkább 200 fokon, és valószínű a sütési idő is több lesz: kb. 50-60 perc.
Amikor megsült a kalács, akkor kb. 10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, 10 perc után, még melegen lekenem a tetejét sárgabaracklekvárral.

( Cukorbetegek a töltelékben cukor helyett használjanak nyírfacukrot, vagy gyümölcscukrot, vagy Canderel port).