Korábban a báránycombot előpirítottam,de most először pároltam és párolás után sütöttem pirosra.Így is nagyon ízletes, omlós volt.
Hozzávalók: báránycomb, 4-5 gerezd fokhagyma, két közepes méretű vöröshagyma, fél liter tej, frissen őrölt bors, só, steak fűszerkeverék,friss rozmaring, 4-5 szelet szárított vargánya, egy darab friss vargánya, 2 evőkanál olíva olaj, 2 evőkanál napraforgó olaj, egy citrom, 3 dl fehér bor ( én most édes bort használtam.)
Elkészítés:
Hideg vízben a húst lemossuk és hagyjuk a vágódeszkán lecsepegni, majd papírtörlőkendővel leitatjuk ( sok helyen olvasom , hogy nem kell megmosni !)
3-4 gerezd fokhagymát felaprítunk és beletesszük a tejbe, majd belerakjuk a báránycombot , lefóliázzuk és betesszük a hűtőbe 10-12 órára, közben többször megforgatjuk. Majd kivesszük a tejből papírtörlővel leitatjuk , a csontnál egy kicsit bemetsszük a báránycombot, frissen őrölt borssal meghintjük és belerakjuk a pácba.
A pác hoz egy citrom levét kinyomkodjuk összekeverjük olívaolajjal, egy kávéskanálnyi apróra vágott rozmaringot, adunk hozzá. Ezzel jól bekenjük a bárányhúst, betesszük a tálba a félbevágott citromokat és lefóliázva visszarakjuk a hűtőbe, időnként fordítunk rajta, 24 órán keresztül a pácban hagyjuk .
A pácolás után megsózzuk a húst, a steak fűszerkeveréket mozsárban megtörjük és jól bedörzsöljük vele a húst , majd betesszük egy kiolajazott tepsibe.
A tepsibe a hús mellé teszünk félbevágott hagymát, fokhagymát , és a páclét , kivéve a citrom héját, a gombaszeleteket, öntünk alá 1 dl vizet és alufóliával jól beborítjuk a húst, majd 180 fokos sütőbe tesszük, időnként megnézzük, amikor elpárolgott a víz ráöntjük a bort, én két részletben öntöttem alá, és közben megfordítjuk a húst. ( nálam 2 órán keresztül sült a fólia alatt). Amikor megpuhult levettem a fóliát és rápirítottam.Nagyon finom puha, omlós volt a hús. Krumplipürével vargánya raguval és paradicsomsalátával ettük.
A vargánya ragu így készült:
Személyemként két kisebb vargányát felszeleteltem, olajon, vajon megdinszteltem, sóztam és petrezselyem zölddel megszórtam.
Jó étvágyat!