Augusztus kedvezett a rókagombának, igaz nem mi szedtük,de itt a környéken szedték,már két alkalommal is sikerült kipróbálni a gombalevest, illetve készült savanyúság. Mi nagyon szeretjük, dinsztelve egy dobozzal a fagyasztóba is került.
A mai leves így készült:
Jó étvágyat kívánok!:-)
- Hozzávalók:
- kb. 30 dkg rókagomba
- 1 db hagyma
1 db sárgarépa - 2 ek olaj
- só, bors
- 1 dl habtejszín
- 1 késhegynyi fűszerpaprika
- 5 dl zöldségalaplé ( vagy húsleves)
- 5 dkg csigatészta
- kis csokor petrezselyemzöld, 2 csipet szárított
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon puhára dinszteljük, majd hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, és a megpucolt rókagombát, együtt dinszteljük, ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd néhányszor megkeverjük, meghintjük petrezselyemzölddel ( tettem szárítottat,illetve friss petrezselyemlevelet is).
Felöntjük alaplével és adunk hozza kb ugyanannyi vizet, sózzuk, borsozzuk.
és kb. 20 percet főzzük, majd beletesszük a tésztát. A végén tejszínnel sűrítjük be ( én az utóbbi időben a habtejszínt használok,de természetesen főzőtejszínnel is készíthető). Kis nokedlit is szaggathatunk bele a tészta helyett.