Nagyon régen készítettem rizs felfújtat,már van fél éve is, pedig gyerekkorom kedvence volt. Korábban már írtam is blogbejegyzést a rizsfelfújtról,de ma sokkal egyszerűbben készítettem, nem kellett a tűzhely mellett állnom,hogy nehogy lekapja a rizst. Egy másik ok amiért változtattam a megszokott recepten, nem volt itthon elég tejem. 🙂
Hozzávalók:
- 1 bögre rizs
- 1 bögre tej+ 1 bögre víz
- 1 ek vaj
- 4 evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 4 db tojás
- 1 csipet só
- egy pohár aszalt vörös áfonya (1,5 dl)
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A rizst jól átmossuk. Egy lábasba tesszük és felöntjük egy bögre vízzel, feltesszük főni, beledobjuk a vaj 2/3-át és a sót. Ha a vizet felszívta, hozzáadjuk a tejet és amikor felforrt lefedjük és a lángot lekapcsoljuk.Hagyjuk a gáztűzhelyen állni ( én vastag aljú lábast használtam ,amiben későre hűl ki az étel). Kb. 15 percnyi pihentetés elég ahhoz,hogy a rizs felszívja a tejet és megpuhuljon. Majd bele szórjuk a megmosott vörös áfonyát.
Hagyjuk kihűlni.
A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, beletesszük a reszelt citromhéjat, a fehérjéből kemény habot készítünk. A tojássárgájához adjük felvert habot,lazán belekeverjük,majd beletesszük a megfőzött rizst.
Kivajazott tepsibe öntjük a masszát és megsütjük. 180 fokos sütőben sütöttem 10 percig légkeveréses fokozaton,majd alsó-felső sütésen.sütésen. Kb. 25 perc alatt készre sül.
Házi málnalekvárra kínáltam.
Jó étvágyat!