Nagyon régen készítettem rizs felfújtat,már van fél éve is, pedig gyerekkorom kedvence volt. Korábban már írtam is blogbejegyzést a rizsfelfújtról,de ma sokkal egyszerűbben készítettem, nem kellett a tűzhely mellett állnom,hogy nehogy lekapja  a rizst. Egy másik ok amiért változtattam a megszokott recepten, nem volt itthon elég tejem. 🙂
Hozzávalók:

  • 1 bögre rizs
  • 1 bögre tej+ 1 bögre víz
  • 1 ek vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 db tojás
  • 1 csipet só
  • egy pohár aszalt  vörös áfonya (1,5 dl)
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A rizst  jól átmossuk. Egy lábasba tesszük és felöntjük  egy bögre vízzel, feltesszük főni, beledobjuk a vaj 2/3-át és a sót. Ha a vizet felszívta, hozzáadjuk a tejet és amikor felforrt lefedjük és a lángot lekapcsoljuk.Hagyjuk a gáztűzhelyen állni ( én vastag aljú lábast használtam ,amiben későre hűl ki az étel). Kb. 15 percnyi pihentetés elég ahhoz,hogy a rizs felszívja a tejet és megpuhuljon. Majd bele szórjuk a megmosott  vörös áfonyát.
Hagyjuk kihűlni.

A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, beletesszük a reszelt citromhéjat, a fehérjéből kemény habot készítünk. A tojássárgájához adjük felvert habot,lazán belekeverjük,majd beletesszük a megfőzött rizst.
Kivajazott tepsibe öntjük a masszát és megsütjük.  180 fokos sütőben sütöttem  10 percig légkeveréses fokozaton,majd alsó-felső sütésen.sütésen. Kb. 25 perc alatt készre sül.

Házi málnalekvárra kínáltam.
Jó étvágyat!