A rebarbara a tavasz első hírnökeinek egyike, kb. áprilistól tart a szezonja. Zöldség, mégis gyümölcsként használjuk, gyerekkoromban gyakran készült belőle leves. Érdekes hogy csirkehús csontos részével, sőt a sertés füstölt csontjával is készített belőle a nagymamám levest.
Az almával,eperrel remek párost alkot ez a fanyar ízű növény. Íze az egreséhez hasonló. A rebarbarának nem a levelét,hanem a szárát fogyasztjuk.

Most almával párosítottam.


Hozzávalók:

  • 6 db rebarbara szára
  • 4 db közepes alma
  • 1 dl tej zsírszegény főzőtejszín
  • 1 ek. 12%-os tejföl
  • 1 teáskanál zabliszt / vagy vaníliás puding/
  • 1 tk. cukor(vagy édesítőszer)
  • néhány csepp frissen facsart citromlé


Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, és tetszés szerint felvágjuk, rácsepegtetjük a citrom levét. A rebarbara szárát meghámozzuk és feldaraboljuk 1 -1,5 cm-es darabokra. Egy fazékba tesszük annyi vízzel, hogy jól ellepje, csipet sót adunk hozza, rövid ideig kb 2 percig főzzük. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejszínnel, majd fokozatosan hozzákavarunk 2 merítőkanálnyi forró levest, / a hőkiegyenlítés miatt/, majd hozzáöntjük alacsony hőfokon kavarás mellett, ha felforrt lezárjuk a lángot.

Tejföllel kínáljuk. Jó étvágyat kívánok!

A kávé illatát már gyerekkoromban is szerettem, nem véletlen,hogy a mai napig kedvelem a jó kávét. 🙂 Akik rendszeresen követnek nap,mint nap 10 éve találkozhatnak a kávés posztjaimmal.