Jókora adag tésztát gyúrtam így lehetett kísérletezni, hogy mi ízlik jobban a családnak, a levesbetét, vagy a paradicsomos ravioli? 🙂  Elárulom, hogy hamarosan újat készítek, mert annyira ízlett a családnak.

A tésztához:

  • 12 dkg finom liszt
  • 8 dkg tönkölybúza liszt
  • 2 db tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 evőkanálnyi víz

Elkészítés :
A lisztet beletesszük egy tálba közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, pici sót teszünk bele, valamint az olajat és jól elkeverjük, hozzáadjuk a vizet jól összegyúrjuk, majd kitesszük egy lisztezett deszkára, és tésztát gyúrunk belőle. Nem szabad, hogy ragadjon. Frissen tartó fóliába csomagolva 40-45 percet pihentjük a hűtőben.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket.
Hozzávalók:

  • 1-2 db. vargánya
  • hús ami a levesben főtt (pulykacomb és borjú hús)
  • 2-3 szelet főtt sárgarépa
  • petrezselyemzöld
  • só,bors
  • egy kis fej hagyma
  • 2-3 szelet pritamin parikra
  • diónyi vaj
  • 1 evőkanál olíva olaj

A hagymát és a paprikát nagyon apróra vágjuk. A főtt húst,valamint a sárgarépát szintén felaprítjuk
Az olívaolajat felmelegítjük, átfuttatjuk rajta a hagymákat, a paprikát, majd  fűszerezzük sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel,  ráöntünk egy-két evőkanál húslevest és pároljuk. Hozzáadjuk a répát , és a húst, rátesszük a vajat és jól összekeverjük. 2-3 percig együtt főzzük,majd egy krumplinyomóval egy kicsit megtörjük.

A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket enyhén lisztezett felületen sodrófával kinyújtjuk .
A tésztát lisztezett felületre tesszük, majd a tölteléket ráhalmozzuk az egyik tésztalapra úgy, hogy közben hagyjunk kb. 1 ujjnyi helyet a halmok között. Az üres, töltelék nélküli részeket vizes ecsettel kenjük le. Borítsuk be a másik tésztalappal, nyomkodjuk körbe az ujjainkkal, egy derelyevágóval szaggassuk ki, majd jól nyomkodjuk össze a széleit.
Egy kis liszttel megszórt tányérra tesszük a raviolikat.
Forrásban lévő sós vízben kb . 5-6  percig főzzük.

Tészta készítés fázisfotókkal itt: https://blog.keva.hu/?p=5183

Paradicsommártás:

Hozzávalók:

  •  fél liter házi paradicsomlé
  • egy ek. rozsliszt
  • egy ek.olaj
  • egy hagyma
  • petrezselyem zöld, bazsalikom levél
  • egy kisebb paprika
  • só, egy mk. piros paprika
  • egy tk. cukor ( vagy édesítőszer)
  • egy evőkanál reszelt  parmezán

Elkészítés:

Az olajban elkeverjük a lisztet, egy percig pirítjuk, majd rászórjuk a piros paprikát és felengedjük a paradicsomlével, folyamatosan kavargatjuk, hogy csomómentes legyen.
Belerakjuk a hagymát, bazsalikom levelet, petrezselymet,paprikát, sót ízlés szerint. Kb . 5 percig főzöm, majd kidobom belőle a zöldségeket. Egy kis cukorral,vagy édesítőszerrel ízesítem, ha sűrű lenne a tészta főzővizéből hígítjuk.
beletesszük a kifőzött raviolit, vigyázva,hogy ne törjenek össze.

Forrón tálaljuk, a tetejére parmezánt és petrezselyem zöldet szórunk.

Jó étvágyat!