Jókora adag tésztát gyúrtam így lehetett kísérletezni, hogy mi ízlik jobban a családnak, a levesbetét, vagy a paradicsomos ravioli? 🙂 Elárulom, hogy hamarosan újat készítek, mert annyira ízlett a családnak.
A tésztához:
- 12 dkg finom liszt
- 8 dkg tönkölybúza liszt
- 2 db tojás
- 1 mokkáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2-3 evőkanálnyi víz
Elkészítés :
A lisztet beletesszük egy tálba közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, pici sót teszünk bele, valamint az olajat és jól elkeverjük, hozzáadjuk a vizet jól összegyúrjuk, majd kitesszük egy lisztezett deszkára, és tésztát gyúrunk belőle. Nem szabad, hogy ragadjon. Frissen tartó fóliába csomagolva 40-45 percet pihentjük a hűtőben.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket.
Hozzávalók:
- 1-2 db. vargánya
- hús ami a levesben főtt (pulykacomb és borjú hús)
- 2-3 szelet főtt sárgarépa
- petrezselyemzöld
- só,bors
- egy kis fej hagyma
- 2-3 szelet pritamin parikra
- diónyi vaj
- 1 evőkanál olíva olaj
A hagymát és a paprikát nagyon apróra vágjuk. A főtt húst,valamint a sárgarépát szintén felaprítjuk
Az olívaolajat felmelegítjük, átfuttatjuk rajta a hagymákat, a paprikát, majd fűszerezzük sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel, ráöntünk egy-két evőkanál húslevest és pároljuk. Hozzáadjuk a répát , és a húst, rátesszük a vajat és jól összekeverjük. 2-3 percig együtt főzzük,majd egy krumplinyomóval egy kicsit megtörjük.
A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket enyhén lisztezett felületen sodrófával kinyújtjuk .
A tésztát lisztezett felületre tesszük, majd a tölteléket ráhalmozzuk az egyik tésztalapra úgy, hogy közben hagyjunk kb. 1 ujjnyi helyet a halmok között. Az üres, töltelék nélküli részeket vizes ecsettel kenjük le. Borítsuk be a másik tésztalappal, nyomkodjuk körbe az ujjainkkal, egy derelyevágóval szaggassuk ki, majd jól nyomkodjuk össze a széleit.
Egy kis liszttel megszórt tányérra tesszük a raviolikat.
Forrásban lévő sós vízben kb . 5-6 percig főzzük.
Tészta készítés fázisfotókkal itt: https://blog.keva.hu/?p=5183
Paradicsommártás:
Hozzávalók:
- fél liter házi paradicsomlé
- egy ek. rozsliszt
- egy ek.olaj
- egy hagyma
- petrezselyem zöld, bazsalikom levél
- egy kisebb paprika
- só, egy mk. piros paprika
- egy tk. cukor ( vagy édesítőszer)
- egy evőkanál reszelt parmezán
Elkészítés:
Az olajban elkeverjük a lisztet, egy percig pirítjuk, majd rászórjuk a piros paprikát és felengedjük a paradicsomlével, folyamatosan kavargatjuk, hogy csomómentes legyen.
Belerakjuk a hagymát, bazsalikom levelet, petrezselymet,paprikát, sót ízlés szerint. Kb . 5 percig főzöm, majd kidobom belőle a zöldségeket. Egy kis cukorral,vagy édesítőszerrel ízesítem, ha sűrű lenne a tészta főzővizéből hígítjuk.
beletesszük a kifőzött raviolit, vigyázva,hogy ne törjenek össze.
Forrón tálaljuk, a tetejére parmezánt és petrezselyem zöldet szórunk.
Jó étvágyat!
2 Responses
[…] https://blog.keva.hu/recept/ravioli-paradicsommartasban/ […]
[…] https://blog.keva.hu/recept/ravioli-paradicsommartasban/ […]