Nem is emlékszem, hogy mikor készítettem házi tésztát. A fiam nagy kedvence a ravioli, így ma nekiláttam a házi tészta készítésének. Közben húslevest főztem pulyka és borjúhúsból, gondoltam kipróbáljuk levesbetétként is , nagyon ízlett érdemes próbálkozni vele.
Húsos-zöldséges táska, vagy ravioli hozzávalói :
A tésztához:
- 12 dkg finom liszt
- 8 dkg tönkölybúza liszt
- 2 db tojás
- 1 mokkáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2-3 evőkanálnyi víz
Elkészítés :
A lisztet beletesszük egy tálba közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, pici sót teszünk bele, valamint az olajat és jól elkeverjük, hozzáadjuk a vizet jól összegyúrjuk, majd kitesszük egy lisztezett deszkára, és tésztát gyúrunk belőle. Nem szabad, hogy ragadjon. Frissen tartó fóliába csomagolva 40-45 percet pihentjük a hűtőben.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket.
Hozzávalók:
- 1-2 db. vargánya
- hús ami a levesben főtt (pulykacomb és borjú hús)
- 2-3 szelet főtt sárgarépa
- petrezselyemzöld
- só,bors
- egy kis fej hagyma le
- 2-3 szelet pritamin parikra
- diónyi vaj
- 1 evőkanál olíva olaj
A hagymát és a paprikát nagyon apróra vágjuk. A főtt húst,valamint a sárgarépát szintén felaprítjuk
Az olívaolajat felmelegítjük, átfuttatjuk rajta a hagymákat, a paprikát, majd fűszerezzük sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel, ráöntünk egy-két evőkanál húslevest és pároljuk. Hozzáadjuk a répát , és a húst, rátesszük a vajat és jól összekeverjük. 2-3 percig együtt főzzük,majd egy krumplinyomóval egy kicsit megtörjük.
A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket enyhén lisztezett felületen sodrófával kinyújtjuk .
A tésztát lisztezett felületre tesszük, majd a tölteléket ráhalmozzuk az egyik tésztalapra úgy, hogy közben hagyjunk kb. 1 ujjnyi helyet a halmok között, csak a tésztalap felét rakjuk meg , a másik felét majd ráborítjuk. Az üres, töltelék nélküli részeket vizes ecsettel kenjük le, majd borítsuk be tésztalappal, nyomkodjuk körbe az ujjainkkal, egy derelyevágóval szaggassuk ki, majd jól nyomkodjuk össze a széleit. A másik tésztalapot ugyanígy járunk el. Lehet úgy is készíteni, hogy két egyenlő nagyságú tésztalapot nyújtunk, az alsóra tesszük a halmocskákat, majd az üressel beborítjuk.
Egy kis liszttel megszórt tányérra tesszük a raviolikat.
Forrásban lévő sós vízben kb 5-6 percig főzzük.
Jó étvágyat!
1 Response
[…] Forrásban lévő sós vízben kb. 5-6 percig főzzük. A tészta készítést fázisfotókkal ITT […]