Nem is emlékszem, hogy mikor készítettem házi tésztát. A fiam nagy kedvence a ravioli, így ma nekiláttam a házi tészta készítésének. Közben húslevest főztem pulyka és borjúhúsból, gondoltam kipróbáljuk levesbetétként is , nagyon ízlett érdemes próbálkozni vele.

Húsos-zöldséges táska, vagy ravioli hozzávalói :

A tésztához:

  • 12 dkg finom liszt
  • 8 dkg tönkölybúza liszt
  • 2 db tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 evőkanálnyi víz

Elkészítés :
A lisztet beletesszük egy tálba közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, pici sót teszünk bele, valamint az olajat és jól elkeverjük, hozzáadjuk a vizet jól összegyúrjuk, majd kitesszük egy lisztezett deszkára, és tésztát gyúrunk belőle. Nem szabad, hogy ragadjon. Frissen tartó fóliába csomagolva 40-45 percet pihentjük a hűtőben.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket.
Hozzávalók:

  • 1-2 db. vargánya
  • hús ami a levesben főtt (pulykacomb és borjú hús)
  • 2-3 szelet főtt sárgarépa
  • petrezselyemzöld
  • só,bors
  • egy kis fej hagyma le
  • 2-3 szelet pritamin parikra
  • diónyi vaj
  • 1 evőkanál olíva olaj

A hagymát és a paprikát nagyon apróra vágjuk. A főtt húst,valamint a sárgarépát szintén felaprítjuk
Az olívaolajat felmelegítjük, átfuttatjuk rajta a hagymákat, a paprikát, majd  fűszerezzük sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel,  ráöntünk egy-két evőkanál húslevest és pároljuk. Hozzáadjuk a répát , és a húst, rátesszük a vajat és jól összekeverjük. 2-3 percig együtt főzzük,majd egy krumplinyomóval egy kicsit megtörjük.

A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket enyhén lisztezett felületen sodrófával kinyújtjuk .
A tésztát lisztezett felületre tesszük, majd a tölteléket ráhalmozzuk az egyik tésztalapra úgy, hogy közben hagyjunk kb. 1 ujjnyi helyet a halmok között, csak a tésztalap felét rakjuk meg , a másik felét majd ráborítjuk. Az üres, töltelék nélküli részeket vizes ecsettel kenjük le, majd borítsuk be tésztalappal, nyomkodjuk körbe az ujjainkkal, egy derelyevágóval szaggassuk ki, majd jól nyomkodjuk össze a széleit. A másik tésztalapot ugyanígy járunk el. Lehet úgy is készíteni, hogy két egyenlő nagyságú tésztalapot nyújtunk, az alsóra tesszük a halmocskákat, majd az üressel beborítjuk.
Egy kis liszttel megszórt tányérra tesszük a raviolikat.
Forrásban lévő sós vízben kb  5-6 percig főzzük.

Jó étvágyat!