Már régóta készülök, hogy elkészítsem, de valahogy mégis elmaradt. A tegnap “szembe jött velem” 🙂 egy túrós almás sült tészta így hát eszembe juttatta a fodros kockás variációt.

Tudjátok, hogy milyen gyorsan elkészíthető? 30 perc  alatt kész is. Mutatom is, hogy készült! 🙂

Hozzávalók:

  • 250 gramm fodros nagy kocka (Don Francesco durum tészta)
  • 2 db tojás
  • 250 gramm tehéntúró
  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg  vaj ( 2/3 a tésztába, a másik része a tepsi kikenéséhez)
  • 3 ek.cukor ( én 2 ek nyírfacukrot,egy ek. kristálycukrot használtam)
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 dkg mazsola, aszalt vörös áfonya
  • 1 tk. zsemlemorzsa
  • 2 csipetnyi só

Elkészítése:

A  fodros  tésztát forró, enyhén sós vízben kifőzzük, jól lerázzuk a vizet róla.

A tojásokat a cukrokkal, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, a vajjal és a túróval kikeverjük. ( én a szoba-hőmérsékletű vajat csak csipetenként beleraktam).

A mazsolát megmossuk, majd hozzáadjuk  és a tésztával összekeverjük.

Egy  kerámia,vagy jénai  tálat vajjal kikenünk, zsemlemorzsával meghintünk  és beletesszük a túrós masszát. A tepsi mérete 22 x 22 cm.

A sütőt 200 fokra melegítjük és kb 20 perc alatt készre sütjük (addig sütjük ameddig a teteje egy kicsit megpirul)

Kissé hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintve, felszeletelve tálaljuk. Nagyon finom!

Jó étvágyat kívánok ! 🙂

Tipp. cukorbetegek nyírfacukrot,vagy  édesítőszert használjanak,illetve a mazsola adagját csökkentsék, lehet alma kockákat is belevágni.