Csábítóan ízletes és könnyen elkészíthető penne tészta készült ma nálam.
Az ünnepi lakmározás után szerintem mindenkinek jól esik egy könnyed tésztaétel, fel is lehet használni ebbe a megmaradt sajtokat, gépsonkát. Természetesen mindenki készítheti a saját fantáziája alapján. A siker garantált.
Nálam így készült:
Hozzávalók:
- 200 gramm durum lisztből készült penne tészta
- 20 dkg gépsonka
- egy hámozott paradicsomkonzerv+ 10-15 dkg mirelit paradicsom( a nyáron tettem a fagyóba)
- 6-7 koktél paradicsom
- kb. 20 -25 dkg sajt mozzarella, füstölt karaván, trappista
- 2 evőkanál reszelt parmezán
- 2 dl zsírszegény tejszín
- 1 ek. olaj + a tepsi kikenéséhez 3 dkg vaj
- 2 púpozott evőkanál apróra vágott póréhagyma
- néhány szelet paprika vegyesen ( piros, tv, csípős paprika)
- só, bors
- 1 teáskanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
Sós vízben kifőzzük a penne tésztát, leszűrjük.(Nem öblítjük le!).
Ameddig fő tészta elkészítjük a sonkás-paradicsomos alapot. Egy serpenyőben olajat hevítünk rátesszük a vajat, valamint egy csipet sót, majd hozzáadjuk az apróra vágott póréhagymát, paprika szeleteket és dinszteljük, ezt követően hozzáadjuk a kockára aprított gépsonka szeleteket, együtt pirítjuk. Végül felengedjük egy doboz hámozott paradicsomkonzervvel. Ízesítjük sóval, borssal.
Kiolajazunk egy tepsit, az aljába szórjuk a zsemlemorzsát, majd rátesszük a penne tészta felét, erre ráborítjuk a sonkás masszát,megszórjuk reszelt sajttal, majd rátesszük a tészta másik felét.
Teszünk rá paradicsom szeletet, én a tetejére tettem a házi készítésű mirelit paradicsomot is. Jól megszórjuk sajttal, parmezánnal. A tészta alá öntjük a tejszínt és forró sütőbe tesszük, leborítjuk alufóliával.
Nálam 180 fokon légkeveréses fokozaton sült, kb 15 perc sütés után levettem az alufóliát és úgy sütöttem tovább. A sütési idő 25 perc volt.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Mindenki olyan sajtot használhat ami van otthon, lehetőleg több fajta legyen. Lehet zöld fűszerekkel is gazdagítani.
Ha nincs tejszín adjunk a főzővízből hozza,fontos,hogy ne legyen száraz a tészta!