Csábítóan ízletes és könnyen elkészíthető penne tészta készült ma nálam.

Az ünnepi lakmározás után szerintem mindenkinek jól esik egy könnyed tésztaétel, fel is lehet használni ebbe a megmaradt sajtokat, gépsonkát. Természetesen mindenki készítheti a saját fantáziája alapján. A siker garantált.

Nálam így készült:

Hozzávalók:

  • 200 gramm durum lisztből készült penne tészta
  • 20 dkg gépsonka
  • egy hámozott paradicsomkonzerv+  10-15 dkg mirelit paradicsom( a nyáron tettem a fagyóba)
  • 6-7 koktél paradicsom
  • kb. 20 -25 dkg sajt mozzarella, füstölt karaván, trappista
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 2 dl zsírszegény tejszín
  • 1 ek. olaj + a tepsi kikenéséhez 3 dkg vaj
  • 2 púpozott evőkanál apróra vágott póréhagyma
  • néhány szelet paprika vegyesen ( piros, tv, csípős paprika)
  • só, bors
  • 1 teáskanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

Sós vízben kifőzzük a penne tésztát, leszűrjük.(Nem öblítjük le!).
Ameddig fő  tészta elkészítjük a sonkás-paradicsomos alapot. Egy serpenyőben olajat hevítünk rátesszük a vajat,  valamint egy csipet sót, majd  hozzáadjuk az apróra vágott póréhagymát, paprika szeleteket és dinszteljük, ezt követően hozzáadjuk  a kockára aprított gépsonka szeleteket, együtt pirítjuk. Végül felengedjük egy doboz hámozott paradicsomkonzervvel. Ízesítjük sóval, borssal.
Kiolajazunk egy tepsit, az aljába szórjuk a zsemlemorzsát, majd rátesszük a penne tészta felét, erre ráborítjuk a sonkás masszát,megszórjuk reszelt sajttal, majd rátesszük  a tészta másik felét.
Teszünk rá paradicsom szeletet, én a tetejére tettem a házi készítésű mirelit paradicsomot is. Jól megszórjuk sajttal, parmezánnal.  A tészta alá öntjük a tejszínt és forró sütőbe tesszük, leborítjuk alufóliával.

Nálam 180 fokon  légkeveréses fokozaton  sült, kb 15 perc sütés után levettem az alufóliát  és úgy sütöttem tovább.  A sütési idő  25 perc volt.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Mindenki olyan sajtot használhat ami van otthon, lehetőleg több fajta legyen. Lehet zöld fűszerekkel is gazdagítani.

Ha nincs tejszín adjunk a főzővízből hozza,fontos,hogy ne legyen száraz a tészta!