A kelkáposztából is lehet korszerű, ízletes ételeket készíteni, télen jó vitaminforrás  fontos tápanyagokat tartalmaz: sok benne a fehérje, és az ásványi anyag C, B1- és B2-vitamin-tartalma  jelentős. Mégis elég ritkán kerül az asztalra. A mai káposztánk így készült:

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej kelkáposzta( 1 kg. körüli)
  • 50 dkg darált sertés hús
  • 1,5 dl jázmin rizs
  • 3,5 dl 12 %-os tejföl
  • 1 kisebb darab póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • néhány szelet tévé és kápia paprika
  • 3-4 db koktél paradicsom
  • fűszerek: só , őrölt kömény, majoránna, zöld kapor ,őrölt bors, pirospaprika, csipetnyi csili paprika
  • diónyi vaj
  • 1 ek. olaj

Elkészítés:
A káposzta torzsáját, illetve a durva ereket kivágjuk, majd  ujjnyi  szeletekre vágjuk és  sós,  majoránnás, őrölt köményes vízben  5-6 percig főzzük. ( én két-két  csipetnyi őrölt köményt és majoránnát használtam).
Közben a rizs tömegének duplájának megfelelő mennyiségű vízzel  fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük a rizst, a főzőlébe teszünk két csipetnyi sót.

A póréhagymát  karikákra  vágjuk, a paprikát kisebb szeletekre. Egy serpenyőben olajat hevítünk  beletesszük a hagymát, a paprikát ,( én szoktam egy csipet szót tenni a hagymára akkor nem ég le), megdinszteljük , rátesszük a húst. Ízlés szerint  fűszerezzük sóval, borssal, friss kaporral, egy teáskanál piros paprikával, csipetnyi csili paprikával, hozzáadjuk a szeletekre vágott koktél paradicsomot, egy gerezd zúzott fokhagymát  majd együtt  pároljuk amíg a saját levét elfövi, majd összekeverjük az előfőzött rizzsel.
Egy  tepsit  kivajazunk aljára tesszük a káposzta felét, ráterítjük a rizses húst, majd a káposzta másik felével beborítjuk.
A tetejére tesszük a tejfölt és 180 fokos sütőbe tesszük, addig sütjük ameddig a teteje enyhén megpirul.

Sütési ideje légkeveréses fokozaton az alsó rácson 35 perc.
Tálaláskor tejföllel kínáljuk.

Jó étvágyat!