A kelkáposztából is lehet korszerű, ízletes ételeket készíteni, télen jó vitaminforrás fontos tápanyagokat tartalmaz: sok benne a fehérje, és az ásványi anyag C, B1- és B2-vitamin-tartalma jelentős. Mégis elég ritkán kerül az asztalra. A mai káposztánk így készült:
Hozzávalók:
- 1 közepes fej kelkáposzta( 1 kg. körüli)
- 50 dkg darált sertés hús
- 1,5 dl jázmin rizs
- 3,5 dl 12 %-os tejföl
- 1 kisebb darab póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- néhány szelet tévé és kápia paprika
- 3-4 db koktél paradicsom
- fűszerek: só , őrölt kömény, majoránna, zöld kapor ,őrölt bors, pirospaprika, csipetnyi csili paprika
- diónyi vaj
- 1 ek. olaj
Elkészítés:
A káposzta torzsáját, illetve a durva ereket kivágjuk, majd ujjnyi szeletekre vágjuk és sós, majoránnás, őrölt köményes vízben 5-6 percig főzzük. ( én két-két csipetnyi őrölt köményt és majoránnát használtam).
Közben a rizs tömegének duplájának megfelelő mennyiségű vízzel fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük a rizst, a főzőlébe teszünk két csipetnyi sót.
A póréhagymát karikákra vágjuk, a paprikát kisebb szeletekre. Egy serpenyőben olajat hevítünk beletesszük a hagymát, a paprikát ,( én szoktam egy csipet szót tenni a hagymára akkor nem ég le), megdinszteljük , rátesszük a húst. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, friss kaporral, egy teáskanál piros paprikával, csipetnyi csili paprikával, hozzáadjuk a szeletekre vágott koktél paradicsomot, egy gerezd zúzott fokhagymát majd együtt pároljuk amíg a saját levét elfövi, majd összekeverjük az előfőzött rizzsel.
Egy tepsit kivajazunk aljára tesszük a káposzta felét, ráterítjük a rizses húst, majd a káposzta másik felével beborítjuk.
A tetejére tesszük a tejfölt és 180 fokos sütőbe tesszük, addig sütjük ameddig a teteje enyhén megpirul.
Sütési ideje légkeveréses fokozaton az alsó rácson 35 perc.
Tálaláskor tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat!