Nagy kedvencünk a karfiol, számtalan változatban elkészítettem már, valahogy a rakott karfiol az utóbbi években feledésbe merült.
A mai karfiol így készült:
Hozzávalók:
- két közepes fej karfiol( összesen 2 kg körüli)
- 40 dkg darált hús(nálam sertéscomb volt)
- 1 főzőtasakos barna rizs
- 1 fej hagyma
- 1 tv. paprika
- 1 paradicsom
- 2 pohár 12%-os tejföl
- 1 teáskanál házi ételízesítő
- 1 tojás
- 1 tömlősíkrémsajt
- 2 evőkanál reszelt parmezánsajt
- só, bors, paprika ízlés szerint
- 1 ek.olaj
- 1 teáskanál vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük. A rizst szintén sós vízben megfőzzük, a barna rizsnek a főzési ideje kb.35 perc.
A megtisztított vöröshagymát apró kockára vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az összevágott paprikát, majd a paradicsomot egy kicsit összeforgatjuk, beletesszük a pirospaprikát. Belekeverjük a darált húst egy kicsit hevítjük ameddig a hús kifehéredik, és felöntjük 1 dl vízzel. Addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul és a lé nagy része el nem fő. Ezután a darált húshoz keverjük a rizst.
Egy kerámia tepsit kivajazunk és beletesszük a főtt karfiol felét, majd rákanalazzuk a rizses darált húst, végül a karfiol másik felét is rárakjuk.
Elkészítjük az öntetet, a tojást feltörjük elkeverjük a tömlős sajttal és a tejföllel, beletesszük az egyik kanál reszelt parmezánt, adunk hozzá sót,borsot, ételízesítőt. Ezzel nyakon öntjük a karfiolt.
180 fokos sütőben légkeveréses fokozaton sütjük, ameddig a teteje megbarnul kb. 25 perc. A végén rászórjuk a maradék parmezánt, visszatoljuk a sütőbe 1-2 percre.
Forrón tálaljuk.
Jó étvágyat!