Nem a klasszikus rakott káposztát készítettem, a célom a maradékok felhasználása volt. Ez egy recept ötlet a hétköznapokra amikor kevés időnk van, és esetleg még bevásárolni sem tudtunk , mégis szeretnénk valamilyen meleg ételt varázsolni az asztalra.

A mai káposztás étel így készült:

Hozzávalók:

  • kb. egy kg savanyú káposzta
  • egy bögre paradicsomos darált hús(a fagyasztóban volt, milánói makarónihoz készült , hagymát dinszteltem, majd a darált hús megpirítottam és friss paradicsomlével felengedtem)
  • egy fél tasak előfőzött barna rizs
  • 10-12 ujjnyi szelet sertés vesepecsenye( a vesepecsenye végét használtam fel)
  • néhány szelet kolbász
  • só, frissen őrölt bors
  • 4 szelet bacon szalonna
  • egy nagy pohár 12 %-os tejföl + a tálaláskor ízlés szerint
  • csombor, zöld kapor
  • egy ek. olaj, + a tepsi kikenéséhez
  • egy kis fej hagyma,néhány szelet paprika

Elkészítés:

Egy evőkanál olajat felhevítünk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott bacont, egy kicsit pirítjuk, majd beletesszük az apróra vágott hagymát és a paprikát,

kis sót adunk hozzá ( vigyázzunk,mert a savanyú káposzta sós) együtt hevítjük, majd beletesszük a savanyú káposztát, fűszerezzük borssal, csomborral,

kaporral és annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje a káposztát. Kis lángon pároljuk ,de nem főzzük készre kb 15-20 percig főzzük.

Egy tepsit kikenünk olajjal beletesszük a káposzta 1/3 át, majd rátesszük a barna rizst, utána darált húsos masszát,  majd ismét egy rend káposzta, erre tesszük az ujjnyi szeletekre vágott vesepecsenyét, majd  ráhelyezzük a

maradék káposztát. A tetejére rakjuk a kolbász szeleteket, végül nyakon öntjük a tejföllel. Kb. egy dl vizet ráöntünk  alufóliával betakarjuk és  180 fokos  sütőbe tesszük.

Közben megnézzük, hogy  ha szükség akkor vízzel

pótoljuk, végül levesszük a fóliát és a tetejét megpirítjuk.  Nálam kb. 40 percig sült + a pirítás.

Tálaláskor tejföllel kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok!