Nem a klasszikus rakott káposztát készítettem, a célom a maradékok felhasználása volt. Ez egy recept ötlet a hétköznapokra amikor kevés időnk van, és esetleg még bevásárolni sem tudtunk , mégis szeretnénk valamilyen meleg ételt varázsolni az asztalra.
A mai káposztás étel így készült:
Hozzávalók:
- kb. egy kg savanyú káposzta
- egy bögre paradicsomos darált hús(a fagyasztóban volt, milánói makarónihoz készült , hagymát dinszteltem, majd a darált hús megpirítottam és friss paradicsomlével felengedtem)
- egy fél tasak előfőzött barna rizs
- 10-12 ujjnyi szelet sertés vesepecsenye( a vesepecsenye végét használtam fel)
- néhány szelet kolbász
- só, frissen őrölt bors
- 4 szelet bacon szalonna
- egy nagy pohár 12 %-os tejföl + a tálaláskor ízlés szerint
- csombor, zöld kapor
- egy ek. olaj, + a tepsi kikenéséhez
- egy kis fej hagyma,néhány szelet paprika
Elkészítés:
Egy evőkanál olajat felhevítünk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott bacont, egy kicsit pirítjuk, majd beletesszük az apróra vágott hagymát és a paprikát,
kis sót adunk hozzá ( vigyázzunk,mert a savanyú káposzta sós) együtt hevítjük, majd beletesszük a savanyú káposztát, fűszerezzük borssal, csomborral,
kaporral és annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje a káposztát. Kis lángon pároljuk ,de nem főzzük készre kb 15-20 percig főzzük.
Egy tepsit kikenünk olajjal beletesszük a káposzta 1/3 át, majd rátesszük a barna rizst, utána darált húsos masszát, majd ismét egy rend káposzta, erre tesszük az ujjnyi szeletekre vágott vesepecsenyét, majd ráhelyezzük a
maradék káposztát. A tetejére rakjuk a kolbász szeleteket, végül nyakon öntjük a tejföllel. Kb. egy dl vizet ráöntünk alufóliával betakarjuk és 180 fokos sütőbe tesszük.
Közben megnézzük, hogy ha szükség akkor vízzel
pótoljuk, végül levesszük a fóliát és a tetejét megpirítjuk. Nálam kb. 40 percig sült + a pirítás.
Tálaláskor tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!