Már többször írtam, hogy nálam a levesek királynői a ragulevesek és a csorbák. Laktatóak, és számtalan változatban elkészíthetőek.
Hozzávalók:
- 25-30 dkg csirkemell filé
- 3 db sárgarépa
- 2 db nagy petrezselyemgyökér
- 1 szelet kelkáposzta
- 5-6 gerezd karfiol
- 1 db nagy csiperke gomba
- 1 marék szárított szegfűgomba
- 1,5 dl zöldborsó
- 2 db. közepes krumpli
- 1 hagyma
- 1 paradicsom
- 1 ek.olívaolaj
- 1 csipet kurkuma
- egy csipet lestyán,szárított petrezselyem
- egy evőkanál ecetes tárkony
- só
- 1 dl tejszín
- 1 ek tönkölybúza liszt
Elkészítés:
Megpucoljuk a zöldségeket, feldaraboljuk . Megmossuk és ujjnyi csíkokra vágjuk a csirkemellet is.Beáztatjuk a szárított gombát.
Egy fazékba beletesszük az olajat erre rárakjuk a felaprított zöldségeket:sárgarépát,petrezselymet, apróra vágott hagymát, és dinszteljük,belerakjuk a feldarabolt gombát.
Három -négy perc pirítás után rátesszük a csirkemell csíkokat, és addig sütjük ameddig kifehéredik, ráhintjük a kurkumát, meghintjük liszttel majd felengedjük 1,5 liter hideg vízzel(vagy csirkealaplével),illetve beletesszük a szárított gombát a vízzel együtt. Sózzuk,borsozzuk.
Belerakjuk a felvágott krumpli darabokat. Hozzáadjuk a leveshez a,paradicsomot, lestyánt ,a végén a karfiolt és a borsót.
Kis lángon főzzük.Amikor kész belevágjuk az ecetes tárkonyt,esetleg pici ecet is mehet bele.
A tejszínt egy tálba tesszük,merünk hozzá forró levest, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk. Lezárjuk a lángot.
Megkóstoljuk,ha szükség utána izésítünk:-)
Jó étvágyat kívánok!