Már  többször írtam, hogy nálam a levesek királynői a  ragulevesek és a csorbák. Laktatóak, és számtalan változatban elkészíthetőek.

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg csirkemell filé
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db nagy petrezselyemgyökér
  • 1 szelet kelkáposzta
  • 5-6 gerezd karfiol
  • 1 db nagy csiperke gomba
  • 1 marék szárított szegfűgomba
  • 1,5 dl zöldborsó
  • 2 db. közepes krumpli
  • 1 hagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 ek.olívaolaj
  • 1 csipet kurkuma
  • egy csipet lestyán,szárított petrezselyem
  • egy evőkanál ecetes tárkony
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek tönkölybúza liszt

Elkészítés:

Megpucoljuk a zöldségeket, feldaraboljuk . Megmossuk és ujjnyi csíkokra vágjuk a csirkemellet is.Beáztatjuk a szárított gombát.
Egy fazékba beletesszük az olajat erre rárakjuk a felaprított zöldségeket:sárgarépát,petrezselymet, apróra vágott hagymát, és dinszteljük,belerakjuk a feldarabolt gombát.
Három -négy perc pirítás után rátesszük a csirkemell csíkokat, és addig sütjük ameddig kifehéredik, ráhintjük a kurkumát, meghintjük liszttel  majd felengedjük 1,5 liter hideg vízzel(vagy csirkealaplével),illetve beletesszük a szárított gombát a vízzel együtt. Sózzuk,borsozzuk.
Belerakjuk a felvágott krumpli darabokat. Hozzáadjuk a leveshez a,paradicsomot, lestyánt ,a végén a karfiolt és a borsót.

Kis lángon főzzük.Amikor kész belevágjuk az ecetes tárkonyt,esetleg pici ecet is mehet bele.
A tejszínt egy tálba tesszük,merünk hozzá forró levest, folyamatos keverés mellett  hozzáadjuk. Lezárjuk a lángot.

Megkóstoljuk,ha szükség utána izésítünk:-)

DSC_0679 (Large)

Jó étvágyat kívánok!