Nálam a levesek királya és királynéja:-) 🙂 a ragulevesek és a csorbák :-). Azt gondoltam, hogy a tárkonyos ragulevest már nem lehet tovább fokozni, de mégis lehet :-). Most zöld fűszeres galuskával gazdagítottam, sok zöld frissen szedett tárkonylevél került bele. Nagyon szépen kihajtott az erkélyemen a tárkony kedvezett a hűvös idő . Én arra jöttem rá, hogy egy finom tárkonyos ragulevesből elengedhetetlen ecetes tárkony,vagy tárkony ecet , ezért soha nem készítem csak friss tárkonnyal.
Mindig is szerettem a tárkonyos ragulevest,de amióta megnyertem a “good food”magazin fotóversenyét azóta nagyon kedves a számomra. Ez a receptem és fotóm jelent meg a magazinban :https://blog.keva.hu/recept/tarkonyos-raguleves/
Hozzávalók:
- csontos bárányhús ( nálam kb. fél kg volt)
- 1 nagy vöröshagyma
- zöldségek: 2 db sárgarépa,egy petrezselyem,negyed zellergyökér,fél karalábé
- egy pohár(1,5 dl)zöldborsó
- fél paprika
- egy paradicsom
- bors,csipetnyi kurkuma
- só
- 1 dl tejföl, 1 dl zsírszegény főzőtejszín
- ecetes tárkonylevél, zöld tárkony,egy szál lestyán
- 2 db újkrumpli
- 7-8 db szárított vargánya
- egy púpozott teáskanál házi ételízesítő
- egy teáskanál szárított petrezselyemzöld
- 1 ek. étolaj
- a galuska hozzávalói: egy kis méretű tojás,2 ek. tönkölybúza liszt, 2 ek. fehár búzaliszt,egy ek gríz, egy-két ek víz, 1 tk.olívaolajcsipet szárított petrezselyem,egy ek.apróra vágott zöld tárkonylevél
Elkészítés:
Hideg vízbe feltesszük főni a bárányhúst, amikor felforr a levesünk a habját leszedjük, sózzuk, borsozzuk, beletesszük az egész hagymát,szárított vargányát.
Megpucoljuk a zöldségeket, feldaraboljuk.
Egy serpenyőbe beletesszük az olajat erre rárakjuk a felaprított zöldségeket:sárgarépát,petrezselymet,zellert,karalábét és dinszteljük.Én egy kicsit megszoktam sózni is. Ráhintjük a szárított petrezselymet, a kurkumát majd 2 dl vízzel felengedjük,felforraljuk.
Amikor félig puha a hús beleöntjük a serpenyő tartalmát, a felvágott krumpli darabokat. Hozzáadjuk a leveshez a paprikát,paradicsomot,ételízesítőt, lestyánt,beletesszük a tárkony ágakat.
Kis lángon főzzük.
Közben elkészítjük a galuskát is: feltörjük a tojást, villával habosra vejük, beletesszük a lisztet, grízt, egy-két evőkanányi vizet, csomómentesre keverjük,adunk hozzá olívaolajat és jöhetnek az apróra vágott tárkony levelek,egy csipetnyi szárított zöld petrezselyem. A lényeg hogy lágy galuskát kapjunk.
Mielőtt a galuskát beleszaggatnunk beledobjuk a zöldborsót. Utána jöhetnek a galuskák.Egy kicsit megvizezzük a galuska szaggatót, akkor nem ragad annyira rá a tészta.
Én egy kis ecetes tárkonyt is aprítottam,illetve ment bele egy teáskanálnyi tárkony ecet is. (Én sóban és ecetben szoktam elrakni a tárkonyt és ilyenkor a leveseknél felhasználom.)
Mikor minden puhára főtt, a csontról leszedegetjük a főtt húst, úgy tesszük vissza a levesbe,lezárjuk a lángot, kihalásszuk belőle az egész hagymát.
Elkészítjük a habarást a tejfölt csomómentesre keverjük a lisztel , majd hígítjuk a tejszínnel. Egy-két merítőkanálnyi forró levest belekavarunk és folytonos kavarás mellett beleöntjük a levesünkbe.
Tálaláskor friss tárkonyt adunk hozzá, illetve tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!:-)
Tipp:
Természetesen más hússal is készíthető, illetve ha nincs vargánya más gombával helyettesíthető.
Akinek csak szárított tárkonylevele van főzés előtt áztassa egy kis ecetbe,ettől intenzívebb lesz majd az íze.