Nem véletlen, hogy közkedvelt zöldség a cukkini. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, olcsó, kalóriaszegény,alacsony a szénhidrát tartalma és egészséges.
Ráadásul semleges ízének köszönhetően a nagyon sokféleképpen variálható. Én a bébi cukkinit kedvelem, ezért igyekszem korán “lecsípni”. Persze a nagyobbakat is fel lehet használni főzeléknek. Már a kovászos cukkinit is kipróbáltam,nagyon finom volt.
A mostani recept már több variációban elkészült,ami új benne az aszalt paradicsom, és a sárga cukkini.
Néhány szó essen a terítőről is, ami gyerekkori emlék a közös karácsonyokat eleveníti meg, akkor még nem is gondoltam, hogy ekkora értéke lesz valamikor . Szeretettel emlékszem a készítőjére, Olga nénjére.
Ezt a receptet állandó követőmnek Gyöngyinek ajánlom, Köszönöm,hogy olvastál nénjének a blogomból !
Hozzávalók:
- 3 dl frissen turmixolt nap érlelte paradicsomlé(jelenleg még mirelit)
- 1 közepes nagyságú cukkini ( 30-35 dkg)
- 2 duci gerezd fokhagyma
- 1 nagy újhagyma
- 1 tk. méz ( vagy édesítőszer)
- 1 csipetnyi csili paprika
- só,bors
- friss bazsalikomlevél és petrezselyem
- 2 ek olívaolaj
- 5 db olívaolajas aszalt paradicsom
- 1 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
Elkészítés:
Olívaolajon megdinsztelem a felaprított hagymát,majd ráteszem a zúzott fokhagymát , a feldarabolt aszalt paradicsomot, és a felkockázott cukkinit. Sózom, borsozom, pici csilivel ízesítem és együtt dinsztelem, ne főzzük szét ,maradjon roppanós.
Egy teáskanál mézzel lehet édesíteni. ( vagy édesítőszerrel).
Meghintem liszttel,majd egy dl hideg vízzel elkavarom. Hozzáadom a paradicsomsűrítményt. Meghintem gazdagon felaprított bazsalikom levéllel és egy kevés petrezselyemzölddel.
Felforralom és máris kínálható.
Finom így önmagában is.
Jó étvágyat kívánok!
Tippek: felhasználható tésztaszósznak egy tésztával vegetáriánusoknak remeg fogás (persze másnak is :-). Meghinthető sajttal, vagy kínálható egy szelet hússal.