Nem véletlen, hogy közkedvelt zöldség a cukkini. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, olcsó, kalóriaszegény,alacsony a szénhidrát tartalma és egészséges.
Ráadásul semleges ízének köszönhetően a  nagyon sokféleképpen variálható. Én a bébi cukkinit kedvelem, ezért igyekszem korán “lecsípni”. Persze a nagyobbakat is fel lehet használni főzeléknek. Már a kovászos cukkinit is kipróbáltam,nagyon finom volt.
A mostani recept már több variációban elkészült,ami új benne az aszalt paradicsom, és a sárga cukkini.

Néhány szó essen a terítőről is, ami gyerekkori emlék a közös karácsonyokat eleveníti meg, akkor még nem is gondoltam, hogy ekkora értéke lesz valamikor . Szeretettel emlékszem a készítőjére, Olga nénjére.

Ezt a receptet állandó követőmnek Gyöngyinek ajánlom, Köszönöm,hogy olvastál nénjének a blogomból !

Hozzávalók:

  • 3 dl frissen turmixolt nap érlelte paradicsomlé(jelenleg még mirelit)
  • 1 közepes nagyságú cukkini ( 30-35 dkg)
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 1 nagy újhagyma
  • 1 tk. méz ( vagy édesítőszer)
  • 1 csipetnyi csili paprika
  • só,bors
  • friss bazsalikomlevél és petrezselyem
  • 2 ek olívaolaj
  • 5 db olívaolajas aszalt paradicsom
  • 1 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt

Elkészítés:
Olívaolajon megdinsztelem a felaprított hagymát,majd ráteszem a zúzott fokhagymát , a feldarabolt aszalt paradicsomot, és a felkockázott cukkinit. Sózom, borsozom, pici csilivel ízesítem és együtt dinsztelem, ne főzzük szét ,maradjon roppanós.

Egy teáskanál mézzel lehet édesíteni. ( vagy édesítőszerrel).
Meghintem liszttel,majd egy dl hideg vízzel elkavarom. Hozzáadom a paradicsomsűrítményt. Meghintem gazdagon felaprított bazsalikom levéllel és egy kevés petrezselyemzölddel.

Felforralom és máris kínálható.

DSC_0336 (Large)

Finom így önmagában  is.

DSC_0326 (Large)

Jó étvágyat kívánok!

 

Tippek: felhasználható tésztaszósznak egy tésztával vegetáriánusoknak remeg fogás (persze másnak is :-). Meghinthető sajttal, vagy kínálható egy szelet hússal.