Számtalan csorba változatot készítettem, de ezt még nem. Régóta készülök, hogy ilyet főzzek.:-)
Sokat olvastam róla Matyi Éva blogából, “70 évek végen egy Radócon (Radauti, Suceava megye ) elő szakácsnő pacal csorbát főzött a férjenek, de mivel a férj nem szerette a pacalt, arra kérte a feleseget, főzzön egy ugyanolyan ízű csorbát pacal nélkül. A leleményes szakácsnőnek ez nem jelentett problémát és elkészítette pulykahúsból. “

“Megint egy népszerű csorba, amit sokan összetévesztenek a hamis pacallevessel vagy a csirke ragulevessel. Ennek oka, hogy mindhárom leves főleg csirkehúsból készül, de a Rădăuți-i csorba készülhet más szárnyas húsából is, míg a másik kettő nem. Ezen kívül a hamis pacallevesben lényegesen kevesebb a sárgarépa, és jelentősen több a paprika a csorbához képest”írja Jánossy Alíz- Gyergyői Íz őrzök.

Az én változatom:

Hozzávalók:

  • 2 db nagyobb sárga répa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1db kisebb zellergumó
  • 2 ek olíva olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1gerezd fokhagyma
  • 30 dkg pulykamell
  • bors
  • 2 púpozott evőkanál görög joghurt vagy tejföl
  • 1db tojássárgája
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • néhány csepp citrom le
  • 3-4 szelet csípős paprika
  • lestyán, szárított petrezselyem
  • egy liter húsleves alaplé


Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk, majd kisebb darabokra vágjuk.
Az olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkockázott húst és fehéredésig sütjük.
Ezután felöntjük kb 1 liter húsleves alaplével, beletesszük az egész hagymát,petrezselymet, lestyánt sózzuk borsozzuk és készre főzzük.
A tejfölt, vagy joghurtot simára keverjük a tojássárgájával, belereszeljük a fokhagymát , hozzáadunk 1-2 merítőkanállal a levesből, jól elkeverjük, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez összeforraljuk. Megszórjuk petrezselyemmel és ízlés szerint ízesítjük citromlével .

Lehet egy szelet kenyeret kínálni mellé.

Jó étvágyat!