Minden ősszel szoktam készíteni a szőlővel csirkét, pulykát, de a vesepecsenyével is nagyon finom.. Van amikor tejszínnel készítem, most egy kis gyorsan elkészíthető ételre vágytam, ha van főtt rizs, akkor 15-20 perc alatt az asztalra lehet varázsolni. A mai pulykamell így készült:
Hozzávalók két adaghoz:
- 4 szelet pulykamell filé
- 2 ek. napraforgó olaj
- 1 ek. vaj
- 1 dl. fehérbor ( félszáraz)
- 10 dkg szőlő (nagy szemű,lehetőleg fehér és piros vegyesen )
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 tk. rozsliszt és 1 tk. édes nemes pirospaprika
- néhány levél friss citromfű
Elkészítés:
A pulykamellet megmossuk, leitatjuk a vizet papírtörlővel, vékony szeletekre vágjuk, egy kicsit klopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk.
A szőlőszemeket megmossuk, félbevágjuk, a magokat kiszedjük.
A pulykamellet beleforgatjuk a paprikás rozsliszt keverékbe.
Serpenyőben olajat hevítünk a pulykamell szeletek mindkét oldalát aranysárgára sütjük, közben beletesszük a vajat is.
Kiszedjük egy tálra,és melegen tartjuk.
A bort beleöntjük a serpenyőbe, kiforraljuk, majd, hozzáadjuk a szőlőszemeket. 1-2 percig kevergetve összefőzzük.
Beletesszük a mártásba a hússzeleteket, apróra morzsolt friss citromfű levéllel megszórjuk és 1-2 perc alatt összemelegítjük.
Megkóstoljuk, ha szükség ízesítjük és forrón tálaljuk. Mi barna rizzsel ettük,de finom krumplipürével is.
Jó étvágyat!