A maradékok felhasználására is kiváló a rakott kel. Nekem maradt rizsem , és egy szelet pulykahúsom, ez adta az ötletet a rakott kel kipróbálásra .
A mai rakott kel így készült:

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta(80-90 dkg)
  • 30 dkg pulykamell
  • 2-3 szelet bacon
  • 1 kis pohár (1 dl) barna rizs,vagy jázmin rizs
  • 2 dl tejföl
  • 1 kisebb darab póréhagyma, néhány szelet paprika
  • 8-10 db.koktél paradicsom
  • só , őrölt kömény, majoránna, őrölt bors
  • diónyi vaj
  • 1 ek. étolaj

Elkészítés:
1. A káposztát megvágjuk, sós, majoránnás, őrölt köményes vízben 5-6 percig főzzük.

2. A rizst előfőzzük.(nekem most maradék jázmin rizsem volt,de általában barna rizst szoktam használni).

3. A húst megmossuk, majd felkockázzuk.

4. A  póré hagymát  karikákra vágjuk, a paprikát felszeleteljük, majd az olajon megdinszteljük , rátesszük a  húst, fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a koktél paradicsomokat  2-3 percig pároljuk.

5. Egy jénai  vagy kerámia  tálat kivajazunk  majd aljára tesszük a káposzta felét, ráterítjük a rizst, a hús darabkákat, a paradicsomot elrendezzük rajta, majd a káposzta másik felével beborítjuk.

6.A tetejére tesszük a tejfölt és  az apró kockákra vágott bacont  és 180 fokos sütőbe tesszük és készre sütjük ( sütési idő kb. 20 perc).

Tálaláskor tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat!