A maradékok felhasználására is kiváló a rakott kel. Nekem maradt rizsem , és egy szelet pulykahúsom, ez adta az ötletet a rakott kel kipróbálásra .
A mai rakott kel így készült:
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta(80-90 dkg)
- 30 dkg pulykamell
- 2-3 szelet bacon
- 1 kis pohár (1 dl) barna rizs,vagy jázmin rizs
- 2 dl tejföl
- 1 kisebb darab póréhagyma, néhány szelet paprika
- 8-10 db.koktél paradicsom
- só , őrölt kömény, majoránna, őrölt bors
- diónyi vaj
- 1 ek. étolaj
Elkészítés:
1. A káposztát megvágjuk, sós, majoránnás, őrölt köményes vízben 5-6 percig főzzük.
2. A rizst előfőzzük.(nekem most maradék jázmin rizsem volt,de általában barna rizst szoktam használni).
3. A húst megmossuk, majd felkockázzuk.
4. A póré hagymát karikákra vágjuk, a paprikát felszeleteljük, majd az olajon megdinszteljük , rátesszük a húst, fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a koktél paradicsomokat 2-3 percig pároljuk.
5. Egy jénai vagy kerámia tálat kivajazunk majd aljára tesszük a káposzta felét, ráterítjük a rizst, a hús darabkákat, a paradicsomot elrendezzük rajta, majd a káposzta másik felével beborítjuk.
6.A tetejére tesszük a tejfölt és az apró kockákra vágott bacont és 180 fokos sütőbe tesszük és készre sütjük ( sütési idő kb. 20 perc).
Tálaláskor tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat!