Valamikor nagyon régen készítettem pizzát, most hetek óta kutakodok pizza receptek után, mert a fiam kérése az volt vékony tésztájú és ropogós legyen. Olvasgattam jó tanácsokat, hogy fontos a jó alapanyag, nem kell sajnálni belőle az Extra szűz olívaolajat, lehet pihentetni a hűtőben, ha nem használnánk fel egyszerre a tésztát. Olyant nem találtam, hogy rozsliszt is lett volna benne, így én azt most teszteltem, jelentem finom lett, ropogós lett és pillanatok alatt elfogyott :-).
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg világos rozsliszt
- 2 dkg. friss élesztő
- 1,6 dl. langyos víz
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 csapott teáskanál só
- 1 csapott teáskanál cukor
Elkészítés:
Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, jól elkeverjük, megvárjuk ameddig elkezdenek a hólyagok szaporodni.
Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, beletesszük a sót, a két evőkanál olívaolajat, elkevergetjük, majd jöhet az élesztős víz.
Jó kidagasztjuk, ameddig szép hólyagos lesz a tészta.
Egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Egy kicsit újra meghajtogattam (nagymamám mindig így készítette a kenyeret és a kalácsot), és hagytam még 15-20 percig kelni.
A megkelt tésztát egy lisztezett deszkára helyezzük és jól átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. Ekkor már lehetne készíteni, de mivel csak vacsorára szántam frissen tartó fóliába tettem és kb .3 órára betettem a hűtőbe.
Sütés előtt egy kerek tortaformát jól meglisztezünk és kinyújtjuk a pizzatésztát. Ebből az adagból két pizza lett ( az átmérője 26 cm)
A tésztát bekenjük paradicsomszósszal, majd ízlés szerint megrakjuk: én sonka kockát, néhány darabka bacont tettem rá, valamint körberaktam koktél paradicsom szeletekkel.Bazsalikom levelet tépkedtem és rászórtam.
Két fajta sajtot használtam mozzarella szeleteket vágtam és ezzel körbe raktam, illetve reszelt trappista sajttal jól behintettem.
250 fokra hevítettem a sütőt és a sütő alsó rácsára helyeztem, kezdetben légkeveréses fokozaton sütöttem,kb 6-7 percig,majd az alsó felső sütésre kapcsoltam. 16 perc alatt megsült:-)