Egy finom és egészséges fogást hoztam. Tudom, hogy a halételek nem tartoznak a kedvenc fogások közé, de merem remélni, hogy ezt a gyors, könnyen elkészíthető pisztráng filét kipróbáljátok.
Egy könnyed köretet is hoztam, a kissé elfelejtett céklát, amit inkább savanyúságként ismerünk. Érdemes belőle rendszeresen enni ősszel, télen előtérbe helyezni, mert rendkívül egészséges, nagyon jó hatással van a szervezetünkre. A céklában nagy mennyiségben találhatóak vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. A cékla javítja az erőnlétet érdemes fogyasztani komolyabb fizikai igénybevétel előtt is. Mivel a céklának magas a vastartalma, a vérszegényeknek is remek, illetve az arra hajlamosaknak érdemes enni. A céklában található réz és C-vitamin segíti a vas felszívódását is. Amikor salátát készítek, nagyobb adagot megfőzök, beteszem a hűtőbe, a héjával együtt és amikor elakarom készíteni csak hámozom és pillanatok alatt gyors köret készíthető.
Hozzávalók:
Személyenként egy db pisztrángfilét készítettem, most 2 db-t használtam fel.
2 evőkanál olíva olaj
fél citrom
egy teáskanál zabliszt, egy teáskanál kukorica dara, mokkáskanál piros paprika keverék
só, bors
Elkészítés:
A pisztrángot megmosom, leitatom a vizet róla egy papírtörlővel,
meglocsolom frissen facsart citromlével, sózom borsozom.
Egy kis teflon serpenyőbe teszem az olajat, beleteszek két db citrom karikát. A halat beleforgatom a lisztes keverékbe és felmelegített serpenyőbe teszem a bőrös oldalával, 2-3 percig sütöm, majd megordítom, és a másik oldalát is 1-2 percig sütöm. Visszafordítom a bőrös oldalára, lefedem , és hagyom még kb egy percig. Ha a citrom kezdene túl sülni kiveszem belőle.
Ameddig sül a hal elkészítem a köretet.
Hozzávalók:
2 db előfőzött cékla
2 ek olíva olaj
2 csipet szezámmag
1 evőkanál tökmag
Elkészítés:
Az olívaolajon megpirítom a magvakat ,ráteszem a felszeletelt céklát. Jól összerázom ,felmelegítem.
Utána tányérra helyezem a hallal, kis tökmagolajjal meglocsolom. Rukkolával tálalom.
Jó étvágyat!