Kedvenceim a gyümölcsös sütemények, piskóták. Ma egy finom mascarpone krémes piskótatekercset hoztam.

Fázisfotók  fent a képeknél :-).

Hozzávalók:

  • 5 db. tojás
  • 5 ek. cukor( vagy édesítő,gyümölcscukor)
  • 5 ek. liszt( + a tepsi kikenéséhez)
  • 1 ek olaj (+ a tepsi kikenéséhez)
  • 1 tk. sütőpor
  • mirelit eper kb 40 dkg(nekem volt még a tavalyról,természetesen frissel is készíthető
  • 5-6 db db friss eper
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek porcukor + 1 ek. kristálycukor a mirelit eperhez (ízlés szerint)
  • 1 ek. lekvár zselésítő.

Elkészítés :

A tojásokat szétválasztjuk. A  tojásfehérjét felverjük , amikor félkemény hozzáadjuk a kristálycukrot ( vagy gyümölcscukrot, sütésálló Canderel port)  kemény habbá verjük.
Majd óvatosan  belekeverjük az  5 tojássárgáját. Utána beletesszük kanalanként az  5 kanál lisztet, melybe előzőleg belekeverjük a  sütőport, egy evőkanál olajat óvatosan belecsorgatunk  és eldolgozzuk.
Sütőpapírral kibélelt olajazott,lisztezett  tepsibe öntjük, forró sütőben sütjük.A piskótatekercset forró sütőben, 200 fokon gyorsan süssük, kb. 10 percig, különben kiszárad és a tekerésnél törni fog. A tepsiből kiborítva azonnal tekerjük többször is egymás után ki-be a piskótát, majd feltekerve hagyjuk teljesen kihűlni, mert csak így marad rugalmas a tészta. Ami előtt kivennénk a sütőből mindenképpen alkalmazzunk tűpróbát, vagy a tenyerünkkel finoman nyomjuk meg és ha rugalmasnak érezzük a tésztát, akkor jó :-).( Van aki a gáztepsihez 4 tojásból készíti a piskótát, én is kipróbáltam,de az túl vékonynak bizonyult! 🙂

Közben a mirelit epert borítsuk egy lábasba adjunk hozzá cukrot, és zselésítőt, Amikor felforr zárjuk le a lángot, hogy az eperszemek maradjanak egészben. Várjunk ameddig kihűl. nekem kellemesen kenhető zselés öntet keletkezett.

A tejszínt felverjük a cukorral ( tudom,hogy  a Hulalat sokan kedvelik mert szép,könnyen verhető,de én a tejszínt kedvelem,persze azzal is készíthető), majd belekeverjük a puha mascarponét. A piskótát kiterítjük és rákenjük a hideg eperzselét (lekvár is jó,de egy kicsit meleg vízzel hígítsuk meg), erre jön a tejszínes-mascarponés krém , kb felét raktam bele, majd rárakjuk az eperszemeket.Végül feltekerjük a piskotát. Kívül bekenjük a krémmel és eperrel díszítjük.

Én nem készítettem édesre, tudom sok embernek kevésnek fog tűnni ez a cukor mennyiség,de természetesen mindenki készítse igénye szerint.

A recept egy ötlet, bármilyen gyümölccsel készíthető! 🙂