Kedvenceim a gyümölcsös sütemények, piskóták. Ma egy finom mascarpone krémes piskótatekercset hoztam.
Fázisfotók fent a képeknél :-).
Hozzávalók:
- 5 db. tojás
- 5 ek. cukor( vagy édesítő,gyümölcscukor)
- 5 ek. liszt( + a tepsi kikenéséhez)
- 1 ek olaj (+ a tepsi kikenéséhez)
- 1 tk. sütőpor
- mirelit eper kb 40 dkg(nekem volt még a tavalyról,természetesen frissel is készíthető
- 5-6 db db friss eper
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín
- 1 ek porcukor + 1 ek. kristálycukor a mirelit eperhez (ízlés szerint)
- 1 ek. lekvár zselésítő.
Elkészítés :
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét felverjük , amikor félkemény hozzáadjuk a kristálycukrot ( vagy gyümölcscukrot, sütésálló Canderel port) kemény habbá verjük.
Majd óvatosan belekeverjük az 5 tojássárgáját. Utána beletesszük kanalanként az 5 kanál lisztet, melybe előzőleg belekeverjük a sütőport, egy evőkanál olajat óvatosan belecsorgatunk és eldolgozzuk.
Sütőpapírral kibélelt olajazott,lisztezett tepsibe öntjük, forró sütőben sütjük.A piskótatekercset forró sütőben, 200 fokon gyorsan süssük, kb. 10 percig, különben kiszárad és a tekerésnél törni fog. A tepsiből kiborítva azonnal tekerjük többször is egymás után ki-be a piskótát, majd feltekerve hagyjuk teljesen kihűlni, mert csak így marad rugalmas a tészta. Ami előtt kivennénk a sütőből mindenképpen alkalmazzunk tűpróbát, vagy a tenyerünkkel finoman nyomjuk meg és ha rugalmasnak érezzük a tésztát, akkor jó :-).( Van aki a gáztepsihez 4 tojásból készíti a piskótát, én is kipróbáltam,de az túl vékonynak bizonyult! 🙂
Közben a mirelit epert borítsuk egy lábasba adjunk hozzá cukrot, és zselésítőt, Amikor felforr zárjuk le a lángot, hogy az eperszemek maradjanak egészben. Várjunk ameddig kihűl. nekem kellemesen kenhető zselés öntet keletkezett.
A tejszínt felverjük a cukorral ( tudom,hogy a Hulalat sokan kedvelik mert szép,könnyen verhető,de én a tejszínt kedvelem,persze azzal is készíthető), majd belekeverjük a puha mascarponét. A piskótát kiterítjük és rákenjük a hideg eperzselét (lekvár is jó,de egy kicsit meleg vízzel hígítsuk meg), erre jön a tejszínes-mascarponés krém , kb felét raktam bele, majd rárakjuk az eperszemeket.Végül feltekerjük a piskotát. Kívül bekenjük a krémmel és eperrel díszítjük.
Én nem készítettem édesre, tudom sok embernek kevésnek fog tűnni ez a cukor mennyiség,de természetesen mindenki készítse igénye szerint.
A recept egy ötlet, bármilyen gyümölccsel készíthető! 🙂