Valahol olvastam, hogy a szakácsok azért szeretik a csirkemellet, mert olyan nekik, mint a festőnek az üres vászon. Bármi  készülhet belőle. Valóban így van. Remek hétvégén, hét közben,de fogyókúra idején is bátran fogyaszthatjuk,mert kevés benne a zsiradék, fehérjében pedig gazdag. Fontos,hogy ne süssük túl,mert akkor száraz és élvezhetetlen lesz. Én szeretem pácolni is, kedvencem a joghurtos pác.  Sokkal szaftosabb és finomabb is lesz a csirkemell, ha sütéskor az olaj mellett  egy kis vajat is adunk hozzá.

Most előző este pácoltam a mellfilét.
Hozzávalók:

  • 2 db csirkemell filé
  • 2 tk mustár
  • 2 ek natúr joghurt
  • néhány csepp frissen facsart citromlé
  • egy gerezd fokhagyma
  • csipetnyi bors
  • 1 tk Horváth Rozi sült csirkefűszerkeverék
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 dkg vaj
  • fél dl jó minőségű fehér bor

Elkészítés:

A csirkemell filét  kinyitjuk, kézháttal megütögetjük

Elkészítjük a pácot a joghurttal összekeverjük a mustárt, belenyomunk egy gerezd fokhagymát és  borssal összekeverjük.Belerakjuk a csirkemellet,jól összeforgatjuk, lefóliázva hűtőbe tesszük
Egy serpenyőbe olívaolajat teszünk,  a csirkemellet fűszerezzük sóval,fűszerkeverékkel, serpenyőbe rakjuk,rádobjuk a vajat és addig pirítjuk míg szép színt kap minden oldala, kb 3 perc oldalanként, majd ráöntjük a bort, hagyjuk hogy az alkohol elpárolódjon, kb 3-4 perc,kicsit befedjük és máris tálalható.

Én most barna rizzsel és sárgarépa csíkokkal tálaltam.

Pikáns sárgarépa csíkok
Hozzávalók:

  • 3 db sárgarépa
  • só,bors
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál méz ( vagy 2-3 csepp folyékony édesítő)
  • 2-3 szelet csili paprika
  • petrezselyemzöld

A sárgarépát megpucoljuk,majd ujjnyi szeletekre vágjuk.
Olívaolajat teszünk a serpenyőbe rátesszük a répát, ízesítjük a fűszerekkel, fokhagymával,csilivel, mézzel. Kicsit pirítjuk,majd felengedjük 1 dl vízzel ( vagy zöldségalaplével). Roppanósra pároljuk.

Zöldhagymaszárral meghintve kínáljuk .

DSC_0738 (Large)

Jó étvágyat kívánok!