Valahol olvastam, hogy a szakácsok azért szeretik a csirkemellet, mert olyan nekik, mint a festőnek az üres vászon. Bármi készülhet belőle. Valóban így van. Remek hétvégén, hét közben,de fogyókúra idején is bátran fogyaszthatjuk,mert kevés benne a zsiradék, fehérjében pedig gazdag. Fontos,hogy ne süssük túl,mert akkor száraz és élvezhetetlen lesz. Én szeretem pácolni is, kedvencem a joghurtos pác. Sokkal szaftosabb és finomabb is lesz a csirkemell, ha sütéskor az olaj mellett egy kis vajat is adunk hozzá.
Most előző este pácoltam a mellfilét.
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell filé
- 2 tk mustár
- 2 ek natúr joghurt
- néhány csepp frissen facsart citromlé
- egy gerezd fokhagyma
- csipetnyi bors
- só
- 1 tk Horváth Rozi sült csirkefűszerkeverék
- 1 ek olívaolaj
- 2 dkg vaj
- fél dl jó minőségű fehér bor
Elkészítés:
A csirkemell filét kinyitjuk, kézháttal megütögetjük
Elkészítjük a pácot a joghurttal összekeverjük a mustárt, belenyomunk egy gerezd fokhagymát és borssal összekeverjük.Belerakjuk a csirkemellet,jól összeforgatjuk, lefóliázva hűtőbe tesszük
Egy serpenyőbe olívaolajat teszünk, a csirkemellet fűszerezzük sóval,fűszerkeverékkel, serpenyőbe rakjuk,rádobjuk a vajat és addig pirítjuk míg szép színt kap minden oldala, kb 3 perc oldalanként, majd ráöntjük a bort, hagyjuk hogy az alkohol elpárolódjon, kb 3-4 perc,kicsit befedjük és máris tálalható.
Én most barna rizzsel és sárgarépa csíkokkal tálaltam.
Pikáns sárgarépa csíkok
Hozzávalók:
- 3 db sárgarépa
- só,bors
- 1 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál méz ( vagy 2-3 csepp folyékony édesítő)
- 2-3 szelet csili paprika
- petrezselyemzöld
A sárgarépát megpucoljuk,majd ujjnyi szeletekre vágjuk.
Olívaolajat teszünk a serpenyőbe rátesszük a répát, ízesítjük a fűszerekkel, fokhagymával,csilivel, mézzel. Kicsit pirítjuk,majd felengedjük 1 dl vízzel ( vagy zöldségalaplével). Roppanósra pároljuk.
Zöldhagymaszárral meghintve kínáljuk .
Jó étvágyat kívánok!