Nigella  konyhájában láttam egy alkalommal hasonlóan elkészítve a marha hátszínt, már akkor elhatároztam, hogy valamikor kipróbálom. Ezt el is lehet szúrni, a sütési időt elég nehéz kiszámítani, főleg így , hogy nagyon ritkán jutunk hozzá friss marhahúshoz,  ahhoz pedig elég drága dolog, hogy elrontsuk. Nekem szerencsére jól sikerült 🙂  Fontos, hogy pácoljuk a húst ( nálam 4 napig ült a pácban). Sajnos a receptjét nem találtam meg, így néhány receptet átolvasva és saját ötleteim alapján készítettem el. A steak fűszerkeveréket a barátnőmtől kaptam és az összetétele nincs ráírva, de belekattintva a képekbe látható, hogy milyen:-), az íze fenséges:-).( Az elkészítés időtartamában nincs benne a pácolás és a pihentetés ideje!)

Hozzávalók

  • 80 dkg marha hátszín
  • 1 ek mustár
  • só, bors ízlés szerint
  • steak fűszerkeverék
  • néhány szelet szárított vargánya gomba
  • 1 dl jó minőségű vörös bor
  • 2 ek napraforgó olaj

Elkészítés:
A húst bekenjük mindenütt a mustárral összekevert  olajjal, utána körbe borsozzuk ízlés szerint, sót nem teszünk rá. Szorosan fóliába csomagolva beletesszük egy tálba  és berakjuk  a hűtőbe érlelődni, nálam négy napig érlelődött.  Sütés előtt a húst kivesszük a hűtőből, és úgy becsomagolva hagyjuk, hogy felmelegedjen szobahőmérsékletre. Ha már átvette a környezete hőmérsékletét, egy grillserpenyőt felteszünk a tűzre felforrósítani. Mikor már nagyon forró, a húst kicsomagoljuk, akkor megsózzuk, és a forró serpenyőbe tesszük. Minden oldalát 3-3 percig sütjük erős tűzön.
Ha kérget kapott a hús,  átrakjuk egy tepsibe, mellétesszük a vargányát. A serpenyőbe amiben előpirítottuk beleöntjük a bort, felforraljuk és ráöntjük a húsunkra, majd betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe további 20 percre sülni (attól függően, mennyire szeretnénk átsütni). Ha megnyomkodjuk a hús felszínét, érezzük milyen sülési állapotban van. Ezt Nigela olyan jól mutatta, nem  szabad beleszúrni a húsba, mert elfolyik a finom leve. Ha megsült a hús, vegyük ki a sütőből, és fóliával letakarva pihentessük 10-15 percet, csak utána szeleteljük fel, nekem a közepe enyhén rózsaszín volt.

Mi párolt rizzsel és tejszínes gombával ettük, salátaként uborkasaláta, illetve savanyú pritamin paprika volt.