Ennyi patisszonom soha nem lapult a hűtőben, mint mos, igyekeztem felhasználni. Persze rántott csillagtök is készült, na de annak a receptjét mindenki ismeri. Ehhez a leveshez akár azt is kínálhatjuk.

Hozzávalók a leveshez:

  • 1 db kisebb patisszon ( kb 30 dkg)
  • 1/2 db póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 hámozott paradicsomkonzerv(200 gramm)
  • 3-4 szelet csípős paprika
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • csipet csili
  • teáskanál méz
  • púpozott teáskanál mascarpone
  • 3-4 dl zöldségalaplé( vagy húsleves, vagy házi ételizésítő)
  • 1 marék friss bazsalikomlevél

A patisszon szelethez:

  • 4 db hámozott nagy szelet csillagtök
  • 4 szelet rántani való sajt, amennyi a patisszon közepét kitölti
  • 4 szelet piros paprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • színes bors


Elkészítés:

Először a csillagtök szeleteket sütjük. Meghámozzuk egészben a tököt, 4 db ujjnyi szeletet vágunk, úgy hogy a szelet egészben maradjon, megsózzuk. Kicsit állni hagyjuk.

Egy tepsibe megvizezett sütőpapírt teszünk, megkenjük olíva olajjal, erre tesszük a patisszont, közepébe sajt szeletet nyomunk, egy szelet pirospaprikát, meghintjük színes borssal, olíva olajjal meglocsoljuk és sütőbe tesszük. Kb 30 perc alatt készre sütjük.

A leveshez feldaraboljuk a póréhagymát, csípős paprikát, fokhagymát, olíva olajra tesszük és kicsit elődinszteljük,erre tesszük a hámozott felkockázott csillagtököt, sózzuk, kis mézet teszünk bele, majd nyakon öntjük a paradicsommal és a zöldségalaplével. Pároljuk kb 10 percig, majd botmixerrel turmixoljuk, beleteszünk egy jó marék bazsalikomot . Hígítjuk vízzel, belerakjuk a mascarponet, csipet csilit. Ha felforrt máris lezárjuk a lángot, a megsütött patisszon szelettel kínáljuk. Lehet adni hozza pirítóst is.

Jó étvágyat!