Ennyi patisszonom soha nem lapult a hűtőben, mint mos, igyekeztem felhasználni. Persze rántott csillagtök is készült, na de annak a receptjét mindenki ismeri. Ehhez a leveshez akár azt is kínálhatjuk.
Hozzávalók a leveshez:
- 1 db kisebb patisszon ( kb 30 dkg)
- 1/2 db póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 hámozott paradicsomkonzerv(200 gramm)
- 3-4 szelet csípős paprika
- 1 evőkanál olíva olaj
- só
- csipet csili
- teáskanál méz
- púpozott teáskanál mascarpone
- 3-4 dl zöldségalaplé( vagy húsleves, vagy házi ételizésítő)
- 1 marék friss bazsalikomlevél
A patisszon szelethez:
- 4 db hámozott nagy szelet csillagtök
- 4 szelet rántani való sajt, amennyi a patisszon közepét kitölti
- 4 szelet piros paprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- színes bors
Elkészítés:
Először a csillagtök szeleteket sütjük. Meghámozzuk egészben a tököt, 4 db ujjnyi szeletet vágunk, úgy hogy a szelet egészben maradjon, megsózzuk. Kicsit állni hagyjuk.
Egy tepsibe megvizezett sütőpapírt teszünk, megkenjük olíva olajjal, erre tesszük a patisszont, közepébe sajt szeletet nyomunk, egy szelet pirospaprikát, meghintjük színes borssal, olíva olajjal meglocsoljuk és sütőbe tesszük. Kb 30 perc alatt készre sütjük.
A leveshez feldaraboljuk a póréhagymát, csípős paprikát, fokhagymát, olíva olajra tesszük és kicsit elődinszteljük,erre tesszük a hámozott felkockázott csillagtököt, sózzuk, kis mézet teszünk bele, majd nyakon öntjük a paradicsommal és a zöldségalaplével. Pároljuk kb 10 percig, majd botmixerrel turmixoljuk, beleteszünk egy jó marék bazsalikomot . Hígítjuk vízzel, belerakjuk a mascarponet, csipet csilit. Ha felforrt máris lezárjuk a lángot, a megsütött patisszon szelettel kínáljuk. Lehet adni hozza pirítóst is.
Jó étvágyat!