Mi nagyon kedveljük a padlizsánt, finom egészséges, laktató ételek készíthetőek belőle, alacsony a kalória és a szénhidrát tartalma is. 100 grammban 5.7 gramm CH,24 Kcal van,ezért cukorbetegeknek fogyókúrázóknak is kiváló.
Ma egy egészséges, finom ételt mutatok, mely önálló ételként is kiváló,de akár tésztával, barna rizzsel is kínálható..
Hozzávalók két személyre:
- 1 db nagy padlizsán
- 3 db kerti paradicsom
- 2 evőkanál száraz tehénsajt(parmezán jellegű)
- 1 tasak mini mozzarella
- bazsalikom levél
- 1 evőkanáé olívaolaj+ a locsoláshoz ( én pumpás olívaolajat használtam)
- néhány csepp citromlé
- só
Elkészítés:
A padlizsánokat megmossuk, és vastagabb (kb. 1 cm-es) szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük sózzunk, és ráfacsarjuk a citromlevet ( nem barnul meg a padlizsán).Hagyjuk egy negyed órát.
A paradicsomokat szintén mossuk, majd keresztbe karikákra vágjuk.
A parmezán jellegű sajtot lereszeljük.
Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, ráfektetjük a padlizsán karikákat,majd a paradicsomszeletet. Mindenik tetejére teszünk a mozzarella golyóból, a nagyobb szeletre 2 db-ot, rakunk rá egy-egy megmosott bazsalikom levelet. Megspricceljük olíva olajjal, majd rászórjuk a parmezánt.(Néhányat megtűztem fogpiszkálóval, de nem szükség úgyis szépen megmarad a mozzarella és a sajt).
Mehet az előmelegített sütőbe: 180 fokon addig sütjük, míg a padlizsán megpuhul, és a sajt kezd barnás színt kapni. ( nálam 25 percig sült alsó felső sütésen 20, majd 5 percig a légkeveréses fokozaton).