Nyár elején gyakran készítek káposztás ételt, melyből a kapor és a csombor elengedhetetlen.  Ezt a nagymamám is főzte, igaz ő zabpelyhet nem rakott bele. Szeretem a kapor illatát, a gyerekkoromra emlékeztet, amikor kimentem a kertbe és a kellemes friss illat lengte be a levegőt.  Nagymamám rántással készítette, én az energiaszegényebb változatot főzöm.

Hozzávalók:

  • kb. egy 1,5 kg-os zöld káposztafej
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 1 dl rizs
  • 1 ek zabpehely
  • 1 fej hagyma
  • 4 dl sűrű paradicsomlé
  • 1-2 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • esetleg egy kis csípős paprika
  • 1 ek olaj
  • bors
  • pirospaprika
  • csombor
  • kapor
  • 1 lestyán ág (vegeta helyett)
  • 1 tk cukor (vagy édesítőszer)

Tálaláshoz

tejföl vagy joghurt

Elkészítés:

Egy magas fazékban vizet forralunk, egy teáskanál sót teszünk bele, a káposztát az edénybe helyezzük, torzsájával felfelé, 1-2 percig hagyjuk a forró vízben, majd kiemeljük egy tálba. Leszedjük a külső leveleket, utána visszatesszük a fazékba, újra kiemeljük. Addig ismételjük, ameddig kellő mennyiségű levelünk lesz. A durva ereket levágjuk a levélről. Ami megmarad összevágjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket.

A hústöltelék készítése: a rizst megmossuk, hozzáadjuk a darált sertéshúshoz, beletesszük a zabpelyhet, hozzáadjuk a tojást. Közben apróra vágjuk a hagymát, olajon megdinszteljük, ráteszünk egy púpozott kávéskanál őrölt pirospaprikát, összedolgozzuk, majd összekeverjük a húsos masszával. Ezt követően sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá friss apróra vágott zöld kaprot, csombort (borsikafű). Jól összegyúrjuk. A leveleket megtöltjük a húsos masszával. (Fent a fotóknál a töltelék készítéséről fázisfotók, légyszíves katt a nyílra,ha szeretnéd megnézni :-)!)

DSC_0480 (Large)

Belerakjuk a fazékba a tölteléket, majd a vagdalt káposztát, rátesszük a zöldpaprikát,a kaprot, a csombort (borsikafűt),egy levés lestyánt, kevés borsot, egy tk. cukrot, ráöntjük a paradicsomlevet, feltöltjük annyi forró vízzel, amennyi majdnem ellepi, és kis lángon megfőzzük.

DSC_0495 (Large)

Ha megfőtt, megkóstoljuk, ha szükség még utána ízestünk.
Tálaláskor tejföllel vagy joghurttal kínáljuk.

DSC_0522 (Large)

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!:-)