Októbert a Székelykonyha remek levesével nyitom. A paradicsomos bablevest kevésbé ismeritek, pedig laktató étel, finom és egészséges.
Gyerekkoromban nagymamám gyakran készítette, mert sok volt a kertben a paradicsom és a bab.Akkor olcsó ételnek számított. Persze most is, ha valaki megtermeli akkor nem drága,de a piacon több mint 1000 forintba került a kifejtett bab. Nagyon egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók:
- 50 dkg zsenge szemes bab
- 2 db.sárgarépa
- 1 db fehér répa
- fél liter sűrű házi paradicsomlé
- egy csokor petrezselyemzöld, néhány levél zeller
- egy kávéskanál pirospaprika
- egy kisebb paradicsom
- egy paprika
- egy fej hagyma
- egy teáskanál házi ételízesítő
- egy ek. olaj
- egy ek. világos rozs liszt
- só
Elkészítés:
Feltesszük a a babot sós vízbe főni, belekarikázzuk a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret.
Amikor felforr leszedjük róla a habot, majd belerakjuk az ételízesítőt, a zellerlevelet, egy egész hagymát, a paradicsomot, a paprikát,a petrezselyemzöldet csokorba kötve.
( a hagymát , ha belefőtt az íze kidobjuk a levesből.)
Amikor majdnem puha a bab, egy serpenyőben olajat hevítünk, rátesszük a lisztet és” világos”rántást készítünk ( amúgy sötét, mert a teljes kiőrlésű liszt barna), hozzáadjuk a pirospaprikát, felengedjük 2 dl hideg vízzel, majd hozzáöntjük a paradicsomlevet és jól kiforraljuk, majd hozzáöntjük a levesünkhöz és összefőzzük.
Tálaláskor tejföllel kínáljuk, valamint meg lehet szórni friss petrezselyemzölddel.
Lehet akár csipetkével is gazdagítani.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tipp ! Aki édesebben szereti tehet bele egy kis cukrot,vagy édesítőszert.