A férjem nem kedveli különösebben a lencsét, ezért mindig próbálkozom valamilyen formában beleiktatni egy-egy fogásba. Most újév napján az általam hagyományosan készített tárkonyos lencsefőzeléken kívül két variációt is kipróbáltam. Az egyik ez a paradicsomos lencsefőzelék. A paradicsomot mindannyian szeretjük és ebben a párosításban nyerő lett a receptem.
Bátran ajánlom kipróbálásra.
Hozzávalók:
- 1 bögre lencse ( 250 gramm)
- 1 hámozott paradicsomos konzerv( 400 gramm)
- 2-3 evőkanálnyi felaprított póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb sárgarépa
- tárkony ( nálam most sós-ecetbe eltett)
- petrezselyemzöld( most szárított)
- 1 db aszalt paradicsom
- 1 csapott th pirospaprika
- 1 db babérlevél
- 1 tk méz ( vagy édesítőszer)
- 2 ek olaj
- 1 ek teljes kiőrlésű búzaliszt
- só, bors
Elkészítés:
A beáztatott lencsét babérleveles sós vízben előfőzzük.Egy fazékban az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, beletesszük a zúzott fokhagymát, 2 db feldarabolt sárgarépát, egy kicsit dinszteljük, majd rászórjuk a lisztet meghintjük paprikával, felengedjük 2 dl hideg vízzel,ízesítjük sóval borssal, petrezselyemmel, egy szárított paradicsommal, pároljuk majd beletesszük a paradicsom konzervet, hozzákeverjük a lencsét, a felaprított tárkonnyal ízesítjük. Egy kis mézzel édesítjük,majd összeforraljuk, ha szükség utána ízesítünk.
Én most a korábban megfőzött virslit feldaraboltam, olajon megpirítottam és azzal tálaltam,
Tálaláskor joghurtot adhatunk hozzá.
Jó étvágyat kívánok!