A férjem nem kedveli különösebben a lencsét, ezért mindig próbálkozom valamilyen formában beleiktatni egy-egy fogásba. Most újév napján az általam hagyományosan készített tárkonyos lencsefőzeléken kívül két variációt is kipróbáltam. Az egyik ez a paradicsomos lencsefőzelék. A paradicsomot mindannyian szeretjük és ebben a párosításban nyerő lett a receptem.

Bátran ajánlom kipróbálásra.

Hozzávalók:

  • 1 bögre lencse ( 250 gramm)
  • 1 hámozott paradicsomos konzerv( 400 gramm)
  • 2-3 evőkanálnyi felaprított póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db kisebb sárgarépa
  • tárkony ( nálam most sós-ecetbe eltett)
  • petrezselyemzöld( most szárított)
  • 1 db aszalt paradicsom
  • 1 csapott th pirospaprika
  • 1 db babérlevél
  • 1 tk méz ( vagy édesítőszer)
  • 2 ek olaj
  • 1 ek teljes kiőrlésű búzaliszt
  • só, bors


Elkészítés:

A beáztatott lencsét babérleveles sós vízben előfőzzük.Egy fazékban az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, beletesszük a zúzott fokhagymát, 2 db feldarabolt sárgarépát, egy kicsit dinszteljük, majd rászórjuk a lisztet meghintjük paprikával, felengedjük 2 dl hideg vízzel,ízesítjük sóval borssal, petrezselyemmel, egy szárított paradicsommal, pároljuk majd beletesszük a paradicsom konzervet, hozzákeverjük a lencsét, a felaprított tárkonnyal ízesítjük. Egy kis mézzel édesítjük,majd összeforraljuk, ha szükség utána ízesítünk.

Én most a korábban megfőzött virslit feldaraboltam, olajon megpirítottam és azzal tálaltam,

Tálaláskor joghurtot adhatunk hozzá.

Jó étvágyat kívánok!