Mindig várom a friss zöld káposztát, abból a legfinomabb a lucskos káposzta,de korai zsenge  kelkáposztából, még nem készítettem főzeléket, de még fogok :-).
A fasírtgolyó sem hagyományos,de mindjárt mutatom,persze húsos változat is készült.

Kelkáposzta főzelék hozzávalói:

  • 1 fej káposzta ( kb 1,5 kg)
  • 1 hámozott paradicsomkonzerv (400 gramm)
  • 1 kis csokor zöld kapor
  • 1 újhagyma
  • 1 csapott ek teljes kiőrlésű liszt
  • 2 tk. méz/ vagy édesítőszer/
  • 1 “leheletnyi” csili paprika por
  • diónyi vaj
  • 1 ek olaj

Elkészítés:

A káposztát megmossuk, ujjnyi darabokra vágjuk. A nagy ereket kivágjuk, egy fazékba feltesszük főni,csak annyi víz kell,hogy ellepje, pici sót adunk hozzá és roppanósra főzzük.
Egy ek olajon, és a vajon a feldarabolt újhagymát elkezdjük fonnyasztani, ráhintjük a lisztet, elkavarjuk, majd a paradicsomot ráöntjük, ha felforr hozzáadjuk a káposztát. Ízesítjük apróra vágott kaporral,mézzel ,csilivel. Összeforraljuk és máris kínáljuk.Önmagában is finom, de fasírttal is ízletes. Most  vegetáriánus fasírtgolyó is készült.

Gombás fasírtgolyó
Volt hagymás  dinsztelt gombám,mely csiperkéből és vargányából készült, kb 4 evőkanálnyi, ehhez hozzáadtam egy tojást,reszelt füstölt sajtot, egy evőkanálnyi zabpelyhez, egy kis reszelt újkrumplit.Ízesítettem,sóval,borssal,petrezselyemzölddel. Diónyi golyókat formáztam ,és beleforgattam zsemlemorzsa,lenmag,és szezámmag keverékbe. Olajban megsütöttem.

DSC_0650 (Large)

Jó étvágyat kívánok!