Erdély szerte nyáron szinte minden konyhában főznek paradicsomos” fuszulyka ” levest, azaz zsenge babot. Gyerekkorom egyik kedvenc nyári levese volt, valahogy az utóbbi időben hanyagoltam a bablevest, pedig nagyon szeretjük. Nálunk amibe bele kerül a paradicsom, azt mindannyian szeretjük. Most különösen sok sárgarépa szívet készítettem, mivel a képet posztoltam a” szívnapja” játékra :-),mely a Floriol oldalon zajlik.
Hozzávalók:
- 50 dkg zsenge szemes bab
- 2 db.sárgarépa
- fél liter sűrű házi paradicsomlé
- egy csokor petrezselyemzöld, néhány levél zeller
- egy kávéskanál pirospaprika
- egy kisebb paradicsom
- egy paprika
- egy fej hagyma
- egy teáskanál házi ételízesítő
- egy ek. olaj
- egy ek. világos rozs liszt
- só
Elkészítés:
Feltesszük a a babot sós vízbe főni, belekarikázzuk a sárgarépát , amikor felforr leszedjük róla a habot, majd belerakjuk az ételízesítőt, a zellerlevelet, egy egész hagymát, a paradicsomot, a paprikát,a petrezselyemzöldet csokorba kötve
( a hagymát , ha belefőtt az íze kidobjuk a levesből.)
Amikor majdnem puha a bab, egy serpenyőben olajat hevítünk, rátesszük a lisztet és” világos”rántást készítünk ( amúgy sötét, mert a teljes kiőrlésű liszt barna), hozzáadjuk a pirospaprikát, felengedjük 2 dl hideg vízzel, majd hozzáöntjük a paradicsomlevet és jól kiforraljuk, majd hozzáöntjük a levesünkhöz és összefőzzük.
Tálaláskor adhatunk mellé tejfölt, valamint meg lehet szórni friss petrezselyemzölddel. ( most én a sárgarépa szívekre koncentráltam :-), azért nem fotóztam tejföllel a levest),
Jó étvágyat!