Évek óta nem készítettem paradicsomlevest grízgaluskával,pedig gyakran főzök paradicsomlevest:-).Nemrég egyik csoporttársam meg is jegyezte, hogy milyen sok ételbe használok paradicsomot,de ez igaz is 🙂 mert a családunkban mindenki szereti, ha beleteszem a paradicsomot már nem kérdés, hogy ízleni fog az étel 🙂
Hozzávalók:
- 2 db.sárgarépa
- 1.db.petrezselyemgyökér
- fél kisebb zeller gumó
- fél liter sűrű házi paradicsomlé
- egy csokor petrezselyemzöld, néhány levél zeller
- egy kávéskanál pirospaprika
- egy kisebb paradicsom
- egy paprika
- egy fej hagyma
- egy teáskanál házi ételízesítő
- egy ek. olaj
- egy ek. világos rozs liszt
- só
Grízgaluska hozzávalói:
- egy közepes nagyságú tojás
- 4 csapott ek, búzadara
- pici só, egy teáskanálnyi olaj, két csipetnyi száraz petrezselyem
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, hosszában felszeleteljük a répát, a petrezselymet és a zellert.
Egy fazékba öntjük a paradicsomlevet és hozzáadunk egy liter vizet, majd beletesszük a répát,petrezselymet, zellert, a hagymát egészben , a paradicsomot, és a paprikát szintén egészben, valamint a zeller és petrezselyem levelet is beledobjuk, beletesszük a házi ételízesítőt. ( a hagymát , ha belefőtt az íze kidobjuk a levesből.) Amikor majdnem puhák a zöldségek egy kis rántást készítünk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, rátesszük a lisztet és” világos”rántást készítünk ( amúgy sötét, mert a teljes kiőrlésű liszt barna), hozzáadjuk a pirospaprikát, felengedjük 2 dl hideg vízzel, majd hozzáöntjük a leveshez és jól kiforraljuk, ekkor beleszaggatjuk a galuskákat.
Grízgaluska készítése:
A tojás fehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verek, majd beletesszük a tojás sárgáját, az olajat, a petrezselyemzöldet, és lassan hozzáadjuk kanalanként a búzadarát. Közepes állagúra lazán összekeverjük. 10 percig pihentetjük, majd a forró levesbe mártott kanállal beletesszük a galuskákat , alacsony hőfokon főzöm kb 5 percig főzzük, a lábast 2-3 percre befedjük. Szép nagy laza galuskák lesznek.
Amennyiben szeretnénk a levest másnapra is eltenni akkor érdemes a galuskákat külön vízben főzni.
Jó étvágyat!