Az igazi paprikás csirke a kapirgálós csibéből készül, gyerekkoromban ez volt az egyik legkedvesebb ételem, akkoriban Küsmődön a nagy füves udvaron futkároztak a csirkék, azoknak volt igazi finom ízük. Akkor a csirkék hónapok alatt nőttek akkorára, hogy vágni lehessen. Már kora tavasszal kikeltek a tojásból a csirkék és jó esetben júliusban tudtunk enni belőlük. Napjainkban néhány hét alatt felnőnek, és nem is olyan finomak mint a kukoricaliszttel, majd búzával etetett csibék. Az utóbbi időben lehúzom a csirke bőrét, és egy kicsit olajon előpirítom, így sokkal ízletesebb lesz a hús.
Hozzávalók:
- 1 db csirkemell
- 2 csirkeszárny
- 2 csirkecomb
- egy púpozott evőkanál póréhagyma( vagy egy fej vöröshagyma)
- só, őrölt fekete bors, fűszerpaprika
- olaj
- 1 evőkanál liszt ( fele rozs-fele fehér liszt),
- 1 dl tej- 1 dl tejföl
- 1-2 paradicsom, zöldpaprika, petrezselyemzöld.
Elkészítés:
A megtisztított póréhagymát , paprikát apróra vágjuk és 1 evőkanálnyi forró étolajban megdinszteljük, majd rászórjuk a piros paprikát, és vizet öntünk rá. Ameddig dinsztelődik a fűszerezett csirkehúsokat egy teflon serpenyőben előpirítom és alaposan elkeverjük, majd belerakjuk a csirkehús darabokat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Óvatosan átkavarjuk, majd vízzel felöntjük úgy, hogy éppen ellepje a húsdarabokat. A tüzet mérsékeljük és hagyjuk, hogy a hús megpuhuljon.
Közben 1 evőkanál liszttel, a tejföllel és kb. fél dl. tejjel habarást készítünk és ezzel behabarjuk, ilyenkor szoktam beletenni 2-3 szelet zöld paprikát,petrezselyemzöldet is. Felforraljuk, majd melegen tálaljuk puliszkával vagy kifőzött tésztával. Az én családom puliszkával szereti a legjobban.
Puliszka
Hozzávalók:
- 7 evőkanál kukoricadara
- kb fél liter víz
- csipet só
A puliszkához felforraljuk a vizet és amikor a víz már felforrt beletesszük a kukoricadarát és ízlés szerint sózzuk. Alacsony lángon főzzük,közben fakanállal kavargatjuk.
Amikor besűrűsödött, egy kis hideg vizet adunk hozzá fakanállal szépen megformázzuk, majd levesszük a lángról. Egy kicsit lefedjük 1-2 percig hagyjuk pihenni.Forrón tálaljuk.
Nagyon guszta én puliszkát nem rég ettem életemben elöször ,, de utoljára is,, nem izlet abszolut.. 🙄
Krisztikém annyira én sem szeretem,de a családom nagyon, ezért amikor eszembe jut készítek, pörkölttel is nagyon finom 🙂