Az igazi paprikás csirke a kapirgálós csibéből készül, gyerekkoromban ez volt az egyik legkedvesebb ételem, akkoriban Küsmődön a nagy füves udvaron futkároztak a csirkék, azoknak volt  igazi finom ízük. Akkor a csirkék hónapok alatt nőttek akkorára, hogy vágni  lehessen. Már kora tavasszal kikeltek a  tojásból a csirkék és jó esetben júliusban tudtunk enni belőlük. Napjainkban néhány hét alatt felnőnek, és nem is olyan finomak mint a kukoricaliszttel, majd búzával  etetett  csibék. Az utóbbi időben lehúzom a csirke bőrét, és egy kicsit olajon előpirítom, így sokkal ízletesebb lesz a hús.

Hozzávalók:

  • 1 db csirkemell
  • 2 csirkeszárny
  • 2 csirkecomb
  • egy púpozott evőkanál  póréhagyma( vagy egy fej vöröshagyma)
  • só, őrölt fekete bors, fűszerpaprika
  • olaj
  • 1 evőkanál liszt ( fele rozs-fele fehér liszt),
  • 1 dl tej- 1 dl tejföl
  • 1-2 paradicsom, zöldpaprika, petrezselyemzöld.

Elkészítés:
A megtisztított póréhagymát , paprikát apróra vágjuk és 1 evőkanálnyi forró étolajban megdinszteljük, majd rászórjuk a piros paprikát, és vizet öntünk rá. Ameddig dinsztelődik a fűszerezett csirkehúsokat egy teflon serpenyőben előpirítom és alaposan elkeverjük, majd belerakjuk a csirkehús darabokat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Óvatosan átkavarjuk, majd vízzel felöntjük úgy, hogy éppen ellepje a húsdarabokat. A tüzet mérsékeljük és hagyjuk, hogy a hús megpuhuljon.

Közben 1 evőkanál liszttel, a tejföllel és kb. fél dl. tejjel habarást készítünk és ezzel  behabarjuk, ilyenkor szoktam beletenni 2-3 szelet zöld paprikát,petrezselyemzöldet is. Felforraljuk, majd melegen tálaljuk puliszkával vagy kifőzött tésztával. Az én családom puliszkával szereti a legjobban.

Puliszka

Hozzávalók:

  • 7 evőkanál kukoricadara
  • kb fél liter víz
  • csipet só

A puliszkához felforraljuk  a vizet és amikor a víz már felforrt beletesszük a kukoricadarát és ízlés szerint sózzuk. Alacsony lángon főzzük,közben fakanállal kavargatjuk.
Amikor besűrűsödött, egy kis hideg vizet adunk hozzá fakanállal szépen megformázzuk, majd  levesszük a lángról. Egy kicsit lefedjük 1-2 percig hagyjuk pihenni.Forrón tálaljuk.