Gabriella palóclevese

Hozzávalók:
30 dkg lapocka színhús, de én pulykamellből is szoktam készíteni
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek. olaj
1 kávéskanál édes nemes pirospaprika
20 dkg burgonya
25 dkg zöldbab
2 dl tejföl

3 dkg liszt
1 csipet őrölt köménymag
2 babérlevél
1 gerezd fokhagyma

(Én általában mindenből dupla mennyiséget rakok bele, mert nagyon szeretik a családban. Kb. 6 literes fazékban! :-))

A húst apró kockára vágjuk, és hideg vízzel leöblítjük. A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, és a zsiradékon megfonnyasztjuk, megszórjuk a pirospaprikával hozzáadjuk a húst és néhány percig pirítjuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, a köményt és fedő alatt saját levében majdnem puhára pároljuk. Közben külön-külön lábasban feltesszük főni a babérlevéllel a tisztított, felkockázott krumplit és az aprított zöldbabot, annyi enyhén sós vízzel, hogy ellepje. Amikor megpuhult, hozzáöntjük a pörkölthöz. (Ha sietek, akkor mindezt a félig megfőtt húsos léhez teszem, és az egészet főzöm együtt!  ) A liszttel simára keverjük a tejfölt és behabarjuk vele a levest. Készre főzzük, azaz felforraljuk.

Köszi a receptet kedves Gabriella!

Én mindig marhahúsból szoktam készíteni, nagyobb adag pörköltet készítek és műanyag dobozban lefagyasztom és a fagyasztóban tárolom. Hétköznap amikor nincs időm főzni,vagy nincs olyan nagy kedvem ( mert ilyen is van a látszat ellenére), akkor csak előveszem és abból készítek palóclevest, vagy paprikás krumplit,vagy gulyáslevest… A képen látható levest az elmúlt héten készítettem, nagyon ízlett a családnak:-)