Kedvencünk a palócleves, vagy palócgulyás, leggyakrabban marhahússal szoktam készíteni. A maradék pörköltet lefagyasztom, és dolgos hétköznapokon hamar lehet melegételt készíteni.

Hozzávalók:

  • 30 dkg marhafelsál
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • egy szelet paprika,1-2 karika csípős paprika,5-6 szelet szárított vargánya
  • 1 paradicsom
  • 1 ek. olaj
  • 1 kávéskanál édes nemes pirospaprika
  • 30 dkg burgonya
  • 30 dkg zöldbab
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál búza tönkölybúzaliszt
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 2 babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só,petrezselyemzöld

Elkészítés:

A húst apró kockára vágjuk, és hideg vízzel leöblítjük.
A megtisztított hagymát, paprikát felszeleteljük, és a zsiradékon megfonnyasztjuk, megszórjuk a pirospaprikával hozzáadjuk a húst és néhány percig pirítjuk.

Beletesszük a fokhagymát, a köményt, egy paradicsomot, a csípős paprikát, a szárított vargányát és fedő alatt saját levében majdnem puhára pároljuk.
Közben külön-külön lábasban feltesszük főni a babérlevéllel a felkockázott krumplit és az aprított zöldbabot, annyi enyhén sós vízzel, hogy jól ellepje.
Amikor megpuhult, hozzáöntjük a pörkölthöz,  és összefőzzük, adunk hozzá még kb. fél liter vizet .
A liszttel simára keverjük a tejfölt és behabarjuk vele a levest.
Az elkevert tejfölhöz adunk  két merítőkanél levest és jól elkavarjuk, majd folytonos kavarás mellett hozzáöntjük a levesünkhöz. Készre főzzük, azaz felforraljuk , ha szükség utánaízesítünk.
Petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!