Szeretem az adventi időszakot, valahogy most annyira nem hiányzik a hó. Ma olyan csodás idő van, süt a meleget adó napocska:-). Kicsit feldíszítettük fenyőgallyal a bejáratot,finom fenyő illat lengi be a levegőt:-).
Leveseket kedvelő család vagyunk, hűséges követőim tudják már, hogy mindig variálok:-). Kinél, mi az eredeti recept? Ilyennel nem is foglalkozom,hisz én is mindig másképpen készítem, legalább nem olyan , mint a menzás étel ,ami 3-4 hetente ismétlődik hasonló ízekkel.

Most a fagyasztóban lapuló kész báránypörköltet használtam fel

Hozzávalók:

  • 30 dkg báránycomb pörköltnek elkészítve
  • 2 evőkanál felaprított póréhagyma
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 db sárgarépa
  • egy szelet paprika
  • 1 db aszalt paradicsom paradicsom
  • 1 ek. olaj
  • 30 dkg burgonya( 2 db)
  • 30 dkg zöldbab
  • 2 evőkanál görög joghurt
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 2 db babérlevél
  • 1-1-1 késhegynyi kurkuma,szárított petrezselyem,szárított lestyán
  • 4-5 szelet szárított vargánya
  • só, bors
  • friss petrezselyemzöld


Elkészítés:

Az olajon kicsit megdinszteljük a felkarikázott sárgarépát, petrezselymet,póréhagymát. Meghintjük szárított petrezselyemzölddel, lestyánnal, kurkumával. Felengedjük 1 liter forró vízzel.

Beletesszük az aszalt paradicsomot,paprikát,szárított vargányát, 2 db babérlevelet,sózzuk borsozzuk. Hozzáadjuk a mirelit babot,apróra vágott krumplikat. Amikor majdnem kész beletesszük a kész báránypörköltet.

Elkészítjük a habarást. A liszttel simára keverjük a joghurtot, egy- két merítőkanálnyi forró levessel hígítjuk és behabarjuk vele a levest.

Készre főzzük, azaz felforraljuk , ha szükség utánaízesítünk. Tálaláskor kínálhatunk hozzá még joghurtot, friss petrezselyemzölddel megszórva kínáljuk.

Jó étvágyat!

Tipp lehetne kaprot is bele tenni, akkor a lestyánt elhagynám. Aki szereti citromlével savanyíthatja. A kurkumát télen használom,de jól passzol a bárányhússal:-),de lehetne akár curryt is adni hozzá:-)