Szeretem az adventi időszakot, valahogy most annyira nem hiányzik a hó. Ma olyan csodás idő van, süt a meleget adó napocska:-). Kicsit feldíszítettük fenyőgallyal a bejáratot,finom fenyő illat lengi be a levegőt:-).
Leveseket kedvelő család vagyunk, hűséges követőim tudják már, hogy mindig variálok:-). Kinél, mi az eredeti recept? Ilyennel nem is foglalkozom,hisz én is mindig másképpen készítem, legalább nem olyan , mint a menzás étel ,ami 3-4 hetente ismétlődik hasonló ízekkel.
Most a fagyasztóban lapuló kész báránypörköltet használtam fel
Hozzávalók:
- 30 dkg báránycomb pörköltnek elkészítve
- 2 evőkanál felaprított póréhagyma
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 db sárgarépa
- egy szelet paprika
- 1 db aszalt paradicsom paradicsom
- 1 ek. olaj
- 30 dkg burgonya( 2 db)
- 30 dkg zöldbab
- 2 evőkanál görög joghurt
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 db babérlevél
- 1-1-1 késhegynyi kurkuma,szárított petrezselyem,szárított lestyán
- 4-5 szelet szárított vargánya
- só, bors
- friss petrezselyemzöld
Elkészítés:
Az olajon kicsit megdinszteljük a felkarikázott sárgarépát, petrezselymet,póréhagymát. Meghintjük szárított petrezselyemzölddel, lestyánnal, kurkumával. Felengedjük 1 liter forró vízzel.
Beletesszük az aszalt paradicsomot,paprikát,szárított vargányát, 2 db babérlevelet,sózzuk borsozzuk. Hozzáadjuk a mirelit babot,apróra vágott krumplikat. Amikor majdnem kész beletesszük a kész báránypörköltet.
Elkészítjük a habarást. A liszttel simára keverjük a joghurtot, egy- két merítőkanálnyi forró levessel hígítjuk és behabarjuk vele a levest.
Készre főzzük, azaz felforraljuk , ha szükség utánaízesítünk. Tálaláskor kínálhatunk hozzá még joghurtot, friss petrezselyemzölddel megszórva kínáljuk.
Jó étvágyat!
Tipp lehetne kaprot is bele tenni, akkor a lestyánt elhagynám. Aki szereti citromlével savanyíthatja. A kurkumát télen használom,de jól passzol a bárányhússal:-),de lehetne akár curryt is adni hozzá:-)