A napokban több hozzászólás is érkezett, hogy az igazi palócleves birkából készül :-). Volt a fagyasztóban bárányhúsom így nekiláttam a kísérletezésnek :-), higgyétek el nagyon finom lett.
Korábban megfőztem a krumplit,a zöldbabot babérlevéllel ízesített vízben, de ezen egyszerűsítettem .

Én így készítettem:

Palócleves bárányhússal
Hozzávalók:

  • 30 dkg báránycomb
  • 2 evőkanál póréhagyma
  • egy szelet paprika,1-2 karika csípős paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 ek. olaj
  • 1 kávéskanál édes nemes pirospaprika
  • 30 dkg burgonya
  • 30 dkg zöldbab
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1-1 evőkanál búza,és teljes kiőrlésű rozs liszt
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 2 babérlevél
  • 1 zöld fokhagymaszár
  • só,petrezselyemzöld

Elkészítés:

A húst apró kockára vágjuk, és hideg vízzel leöblítjük.

A megtisztított póréhagymát, paprikát felszeleteljük, és a zsiradékon megfonnyasztjuk, megszórjuk a pirospaprikával hozzáadjuk a húst és néhány percig pirítjuk.

Beletesszük a fokhagymát, a köményt, egy paradicsomot, a csípős paprikát és fedő alatt saját levében majdnem puhára pároljuk.

Felengedjük vízzel, majd beletesszük  a felkockázott krumplit és az aprított zöldbabot, ízesítjük babérlevéllel.

Amikor megpuhultak a zöldségek is elkészítjük a habarást.

A liszttel simára keverjük a tejfölt és behabarjuk vele a levest.  Az elkevert tejfölhöz adunk egy merítőkanél  levest és jól elkavarjuk, majd folytonos kavarás mellett hozzáöntjük a levesünkhöz.

Készre főzzük, azaz felforraljuk , ha szükség utánaízesítünk. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat!