A napokban több hozzászólás is érkezett, hogy az igazi palócleves birkából készül :-). Volt a fagyasztóban bárányhúsom így nekiláttam a kísérletezésnek :-), higgyétek el nagyon finom lett.
Korábban megfőztem a krumplit,a zöldbabot babérlevéllel ízesített vízben, de ezen egyszerűsítettem .
Én így készítettem:
Palócleves bárányhússal
Hozzávalók:
- 30 dkg báránycomb
- 2 evőkanál póréhagyma
- egy szelet paprika,1-2 karika csípős paprika
- 1 paradicsom
- 1 ek. olaj
- 1 kávéskanál édes nemes pirospaprika
- 30 dkg burgonya
- 30 dkg zöldbab
- 3 evőkanál tejföl
- 1-1 evőkanál búza,és teljes kiőrlésű rozs liszt
- 1 csipet őrölt köménymag
- 2 babérlevél
- 1 zöld fokhagymaszár
- só,petrezselyemzöld
Elkészítés:
A húst apró kockára vágjuk, és hideg vízzel leöblítjük.
A megtisztított póréhagymát, paprikát felszeleteljük, és a zsiradékon megfonnyasztjuk, megszórjuk a pirospaprikával hozzáadjuk a húst és néhány percig pirítjuk.
Beletesszük a fokhagymát, a köményt, egy paradicsomot, a csípős paprikát és fedő alatt saját levében majdnem puhára pároljuk.
Felengedjük vízzel, majd beletesszük a felkockázott krumplit és az aprított zöldbabot, ízesítjük babérlevéllel.
Amikor megpuhultak a zöldségek is elkészítjük a habarást.
A liszttel simára keverjük a tejfölt és behabarjuk vele a levest. Az elkevert tejfölhöz adunk egy merítőkanél levest és jól elkavarjuk, majd folytonos kavarás mellett hozzáöntjük a levesünkhöz.
Készre főzzük, azaz felforraljuk , ha szükség utánaízesítünk. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat!