Nyáron gyakran készítek padlizsános, cukkinis, paradicsomos ételeket:-).Most ezeket ötvöztem, két változatot is kipróbáltam:-). Lássuk az elsőt:-)
A franciák lecsója, a ratatuille abban különbözik a magyar változattól, hogy kerül bele padlizsán és cukkini is. Az igazi karakterét a provence-i fűszerkeverék adja meg. Én most ehhez hasonlót készítettem saját változatban.
Hozzávalók:

  • 1 db padlizsán
  • 1/2 db bébi cukkini
  • 1 db kis lila hagyma
  • 3-4 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szelet pritamin paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
  • 3-4 csipet bazsalikomos szárított paradicsom
  • zöld fűszerekből:bazsalikom,petrezselyem, kis menta( ez utóbbi csak a dekoráción)
  • frissen őrölt bors
  • 1 tk akácméz (vagy ízlés szerint kis édesítő,el is maradhat)
  • csipet csili
  • néhány csepp frissen facsart citromlé

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt. Közben megmossuk a zöldségeket. A padlizsánt hosszában kettőbe vágjuk, kivágjuk a belsejét olyan formán,hogy üreg legyen,amit meg lehet tölteni.Sózzuk kis frissen facsart citromlével meglocsoljuk.

Felvágjuk a cukkinit,hagymát,paprikát. Egy tepsibe tesszük a hámozott paradicsom konzervet, belevágjuk a fokhagymát, pici sót, csilit, mézet elkavarjuk. Erre fektetjük a padlizsánt .
Olíva olajjal meglocsoljuk a padlizsánt, beletesszük a hagymát, paprikát, cukkinit, padlizsán szeleteket, paradicsomot. Frissen őrölt borssal kis sóval, bazsalikommal, a bazsalikomos szárított paradicsommal.

A tetejét olíva olajjal meglocsoljuk.

DSC_0089 (Large)
Sütőbe toljuk 10-15 percig lefedve sütjük,majd pirítjuk. ( én húst és krumplit is sütöttem kb 3o-40 percig sült).

Tálaláskor meghintjük zöld fűszerrel én most petrezselyemzölddel hintettem meg,de lehet oregánóval,bazsalikommal,mentával is.

DSC_0145 (Large)
Jó étvágyat kívánok!

Nagyon jó főételnek is pld egy szelet magvas kenyérrel, vagy gerslivel, akár penne tésztával,de köretnek is jó.