Nyáron gyakran készítek padlizsános, cukkinis, paradicsomos ételeket:-).Most ezeket ötvöztem, két változatot is kipróbáltam:-). Lássuk az elsőt:-)
A franciák lecsója, a ratatuille abban különbözik a magyar változattól, hogy kerül bele padlizsán és cukkini is. Az igazi karakterét a provence-i fűszerkeverék adja meg. Én most ehhez hasonlót készítettem saját változatban.
Hozzávalók:
- 1 db padlizsán
- 1/2 db bébi cukkini
- 1 db kis lila hagyma
- 3-4 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 3-4 szelet pritamin paprika
- 1 db paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
- 3-4 csipet bazsalikomos szárított paradicsom
- zöld fűszerekből:bazsalikom,petrezselyem, kis menta( ez utóbbi csak a dekoráción)
- só
- frissen őrölt bors
- 1 tk akácméz (vagy ízlés szerint kis édesítő,el is maradhat)
- csipet csili
- néhány csepp frissen facsart citromlé
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt. Közben megmossuk a zöldségeket. A padlizsánt hosszában kettőbe vágjuk, kivágjuk a belsejét olyan formán,hogy üreg legyen,amit meg lehet tölteni.Sózzuk kis frissen facsart citromlével meglocsoljuk.
Felvágjuk a cukkinit,hagymát,paprikát. Egy tepsibe tesszük a hámozott paradicsom konzervet, belevágjuk a fokhagymát, pici sót, csilit, mézet elkavarjuk. Erre fektetjük a padlizsánt .
Olíva olajjal meglocsoljuk a padlizsánt, beletesszük a hagymát, paprikát, cukkinit, padlizsán szeleteket, paradicsomot. Frissen őrölt borssal kis sóval, bazsalikommal, a bazsalikomos szárított paradicsommal.
A tetejét olíva olajjal meglocsoljuk.
Sütőbe toljuk 10-15 percig lefedve sütjük,majd pirítjuk. ( én húst és krumplit is sütöttem kb 3o-40 percig sült).
Tálaláskor meghintjük zöld fűszerrel én most petrezselyemzölddel hintettem meg,de lehet oregánóval,bazsalikommal,mentával is.
Nagyon jó főételnek is pld egy szelet magvas kenyérrel, vagy gerslivel, akár penne tésztával,de köretnek is jó.