Az alapötletet az Erdélyi konyha egyik padlizsános receptje adta. Az idei Gasztro kalendárium közel áll az én ízvilágomhoz , sok benne az újítás az alap receptötletek tovább gondolása. ( én is mindig azt teszem :-)). Az biztos, hogy a kertben termett friss padlizsánnak párja nincs . Ilyenkor mindig a piacon vásárolom, ami fényes , sötét, és kissé ruganyos tapintatú,az az igazi:-)
Tudtátok,hogy az arab konyhában óriási becsben tartják, és a mondás szerint csak olyan lányt szabad feleségül venni,aki legalább százféleképpen tudja elkészíteni a padlizsánt ?:-))
A mai fogás így készült:
Hozzávalók:
egy db padlizsán ( kb 40 dkg)
egy db kis lila hagyma
egy db tv.paprika
egy db piros színű paprika
10 dkg bébi cukkini
6-8 db hámozott koktél paradicsom ( nálam konzerv most)
sajt : 2 db Medve sajt,5 dkg juhtúró, 1 evőkanál reszelt parmezán
só, bors
petrezselyemzöld, két csipet fokhagyma por
4 evőkanál zöld fűszeres olaj ( rozmaring,bazsalikom)
csipet oregánó
egy teáskanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk,szárazra töröljük, és hosszában elvágjuk, három darabot kapunk. Megsózzuk és állni hagyjuk kb 15 percet, majd leöblítjük hideg vízzel. Késsel kivágjuk a belsejét ( felét felhasználjuk a töltésre, a fennmaradó részt tészta szósz készítéséhez használtam,de természetesen mind beletölthető).
Egy tapadásmentes lábosba olajat teszünk és a töltés előtt a padlizsánt elősütjük. Majd egy tepsit kibélelünk megvizezett sütőpapírral( csap alatt megvizezem a papírt , kicsavarom és úgy teszem a tepsibe), majd olajjal kikenem és a zsemlemorzsát ráhintem,erre fektetem a padlizsánt. A serpenyőben egy evőkanálnyi zöld fűszeres olajon a hagymát és a paprikát megdinsztelem, ráteszem a felkockázott padlizsánt, cukkinit, majd sózom, borsozom, fokhagymaporral meghintem. Megdinsztelem, majd a padlizsánba töltöm, tetejére teszem a hámozott paradicsomot, csipkedve a juhtúrót ,illetve a Medve sajtot, meghintem reszelt parmezánnal, petrezselyemzölddel.
Sütőbe teszem.

Kb 25 perc alatt készre sütöm.
Jó étvágyat!

